Štyri otázky, ktoré si potrebujete zodpovedať predtým, ako dáte dieťaťu telefón

Photo by Luke Porter on Unsplash, https://unsplash.com/photos/UGX2qdjdKkw

  • 11. Okt '23
  • 4 minúty
  • 616
  • 1

Štyri otázky, ktoré si potrebujete zodpovedať predtým, ako dáte dieťaťu telefón

Kresťanskí rodičia sú si vedomí svojej zodpovednosti, ktorú im zveril Boh, aby sa nepripodobňovali zvykom tohto sveta (Rim 12:2). To zahŕňa aj zvyky v oblasti používania technológií. Keď našim deťom dáme telefón, otvoríme ich svetu, ktorý je plný nebezpečenstiev a pokušení. Nemali by sme naše deti zamykať do veže, aby sme ich kompletne izolovali, no nemali by sme byť ani naivní.

Aký je teda ten správny vek? Toto je pre rodičov veľmi zložitá otázka. V momente, kedy svojmu dieťaťu dáte telefón, už mu ho len veľmi ťažko vezmete. Takže predtým, než toto rozhodnutie spravíte, tu sú štyri otázky, nad ktorými sa môžete zamyslieť.

1. SKUTOČNE VAŠE DIEŤA POTREBUJE TELEFÓN?

V posledných rokoch bolo naše rozmýšľanie zatienené meniacim sa prístupom k technológiám. O technológiách sme zvykli rozmýšľať ako o nástrojoch; teraz o nich rozmýšľame ako o zábave.

Nie je to tak, že by deti nikdy nemali prístup k nástrojom a funkciám telefónu, ale používajú ho predovšetkým na hry a médiá. Ani pred príchodom smartfón na scénu sme nemali núdzu o zábavu. Rodičia by sa teda mali pýtať: „Je naozaj potrebné, aby moje dieťa malo telefón?“

Väčšina rodičov hovorí, že deti by mali tráviť viac času hrou vonku, užívať si prírodu a stretávať sa s priateľmi namiesto toho, aby sedeli pred obrazovkami. Ale aj stretnutia s kamarátmi sa organizujú prostredníctvom textových správ — taký je život v 21. storočí. Preto môže byť užitočné položiť si súvisiacu otázku: „Existujú nejaké kreatívne riešenia situácií, v ktorých podľa nás potrebuje dieťa telefón?“

2. JE VAŠE DIEŤA DOSTATOČNE ZRELÉ NA TO, ABY TO ZVLÁDLO?

Predtým, ako tínedžerovi odovzdáte kľúče od auta, uistíte sa, že je pripravený. Absolvovanie autoškoly, získanie vodičáku a preukázanie schopnosti zodpovedne šoférovať sú podmienky, ktoré nutne musí splniť. Pri smartfóne by to nemalo byť inak. Je to cenná, mocná vec, ktorá dokáže veľmi ubližovať.

Rozhodnutia, ktoré urobíte v mladšom veku dieťaťa, ho budú nevyhnutne ovplyvňovať aj neskôr. Napríklad poznám mnoho rodičov, ktorí majú problém riešiť závislosť na počítačových hrách u svojich tínedžerov. Keď otvoríte dvere technológiám, môže to viesť k nebezpečným, nechceným následkom. Opýtajte sa teda samých seba: Je moje dieťa dostatočne zrelé na to, aby odvrátilo zrak od nevhodných obrazov a správ, ktoré sa objavia na jeho obrazovke (aj keď máte nastavené filtre a blokátori)? Je dostatočne disciplinované na to, aby si najprv spravilo úlohy skôr, ako vezme do rúk svoj smartfón? Faktom totiž je, že ak aj používate smartfón len na jednu vec — napríklad na to, aby ste si pozreli počasie — môže to viesť k množstvu ďalších „pozretí“.

Vy svoje dieťa poznáte lepšie, než ktokoľvek iný. Zhodnoťte situáciu úprimne a triezvo. Naozaj je dostatočne zrelý alebo zrelá na to, aby mohla vlastniť smartfón?

3. STE PRIPRAVENÍ ROZPRÁVAŤ SA SO SVOJÍM DIEŤAŤOM?

Schopnosť dobre komunikovať s vaším dieťaťom je kľúčová. Keď ide o telefón, dieťa bude prirodzene vidieť jeho benefity, no nie jeho nebezpečenstvá. Je to vašou úlohou ako rodiča vyjadriť to, aké má vaša rodina hodnoty. Vysvetlite mu, kedy ho budete považovať za dostatočne zrelého na to, aby vlastnil telefón. Načrtnite mu, aké konkrétne obavy vás trápia. Aj uprostred šialeného tempa života, pracujte na tom, aby ste si našli čas rozprávať sa. Čím viac sa so svojimi deťmi rozprávate, tým lepšie, obzvlášť počas tohto výrazne formatívneho obdobia ich životov.

Takéto rozhovory si vyžadujú zámernosť a čas, no môžu byť aj skvelým požehnaním. Ako hovorí Písmo: „Syn môj, počúvaj otcovo napomenutie a nepodceňuj matkino poučenie, lebo oni sú pôvabným vencom na tvojej hlave a náhrdelníkom na tvojom krku (Prís 1:8–9). Diskusie o smartfónoch poskytujú príležitosť rozprávať sa o vážnych témach, akými sú hriech, pokušenie, sebakontrola a modlárstvo. Nepremrhajte tieto príležitosti.

4. STE PRÍKLADOM DOBRÝCH NÁVYKOV V OBLASTI TECHNOLÓGIÍ?

Jeden môj kamarát rád vtipkuje o tom, ako mu jeho otec hovorieval: „Rob to, čo hovorím, nie to, čo robím.“ Rodičia môžu tento dvojitý meter používať určité obdobie, ale skôr či neskôr nás to dobehne. Mnohí z nás vedia, že trávia príliš veľa času na svojich smartfónoch. A naše deti si to všímajú.

Padáme do tých istých pascí, ktorých sa bojíme, keď ide o naše deti? V našom svete plnom technológií sú isté veci, kvôli ktorým naše smartfóny potrebujeme, ale v ktorých oblastiach by sme mohli ubrať?

Apoštol Pavol dal Timotejovi úlohu, aby „sa stal pre veriacich vzorom v reči, správaní, láske, vo viere a mravnej čistote“ (1. Tim 4:12). Podobným spôsobom je veľmi dôležité, aby sme ako kresťanskí rodičia boli zbožným príkladom pre naše deti. Keď sami dokážeme múdro spravovať technológie, bude nám to veľkou pomocou v snahe viesť naše deti k tomu, aby to dokázali tiež.

Smartfón môže určite pomôcť našim deťom rásť v milosti a poznaní Krista, ale môže im to otvoriť aj dvere k hriechu, pokušeniu a ničivým závislostiam. Vlastniť smartfón je privilégium, nie potreba. Nebojte sa pýtať iných rodičov, ktorí sa už po tejto ceste vydali, o radu a o pomoc.

A hoci je táto téma skutočne náročná, pristupujme k nej s opatrnosťou a rozumnosťou, hľadajúc múdrosť od Pána (Jk 1:5).

Daniel Stegeman. ČLÁNOK PREBRATÝ ZSPOLOCENSTVOEVANJELIA.SK

4,6/5 (7 hlasov)

Stránka chcemviac.com je zadarmo. Ak sa Vám náš obsah páči, podporte nás. Pribudne viac dobrého obsahu. Ďakujeme.

Chcem podporiť

Ak máte záujem o pravidelné novinky z nášho webu, dajte nám svoju e-mailovú adresu, a my vám ich s radosťou každý týždeň pošleme.

Kliknutím na tlačidlo „Odoberať novinky“ vyjadrujete svoj súhlas so spracovaním osobných údajov.