Najmenej pravdepodobný kráľ

https://unsplash.com/photos/z9ZfO0mnGgI

  • 24. Dec '20
  • 3 minúty
  • 954
  • 182

Prečo sú Vianoce revolúciou

Asýria sa rýchlo stávala svetovou superveľmocou. Rastúca moc Asýrie však nebola výsledkom politickej zručnosti, vojenskej prevahy či hospodárskej sily. Asýriu vzbudil Boh, aby vykonal súd nad svojím nekajúcim ľudom. Sýrsky kráľ Recín a izraelský kráľ Pekach sa usilovali uzatvoriť zmluvu s judským kráľom Ácházom a dúfali, že ich združenie národov zažehná asýrske vojská. Ácház to odmietol. A tak sa Pekach s Recínom obrátili proti Ácházovi.

Božia vernosť voči svojmu vyvolenému ľudu, svojim zmluvným sľubom a svojim vykupiteľským plánom sa uprostred týchto politických intríg nezmenila. Mala byť však verejne vystavená najmenej pravdepodobnými prostriedkami:

„Lebo dieťa sa nám narodilo, syn nám je daný; na jeho pleciach spočinie kniežatstvo, jeho meno bude: Predivný radca, Mocný Boh, Otec večnosti, Knieža pokoja.“ (Iz 9:5)

Tento božský prísľub hovoril priamo do krízy, ktorej čelil Ácház a Judsko, keď sa blížilo asýrske vojsko. Ku konečnému naplneniu Izaiášovho proroctva malo dôjsť o sedemsto rokov neskôr.

Narodenie Kráľa

Panna menom Mária bola zasnúbená s mužom menom Jozef. Anjel Gabriel oznámil:

„Ajhľa, počneš, porodíš syna a dáš Mu meno Ježiš. Bude veľký, Synom Najvyššieho sa bude volať a Pán Boh Mu dá trón Jeho otca Dávida. Bude kraľovať nad domom Jákobovým naveky a Jeho kráľovstvu nebude konca.“ (L 1:31–33)

Dostali ste už niekedy oznam o narodení dieťaťa? Všetky majú jednu vec spoločnú. Oznamy o narodení sa posielajú po tom, čo sa dieťa narodí. Avšak Gabriel oznámil Márii narodenie Ježiša predtým, ako počala. Tento anjelský oznam je božským pokračovaním prorockého oznamu o Kristovom narodení v Knihe Izaiáš 9:5–6. Toto je skutočný význam Vianoc. Narodenie Ježiša predstavuje príchod vládcu sveta! Čo znamená narodenie Ježiša? Izaiáš 9:5–6 vyhlasuje tri základné pravdy o narodení Krista.

Jeho narodenie bolo zázrakom

Ježiš sa spýtal: „Čo si myslíte o Kristovi? Čí je syn?“ Farizeji odpovedali: „Dávidov.“ Ježiš odpovedal:

„Akože Ho teda Dávid môže nazývať v duchu svojím Pánom, keď hovorí: Povedal Pán môjmu Pánovi: Posaď sa mi na pravici, dokiaľ Ti nepoložím pod nohy Tvojich nepriateľov? Keď Ho teda Dávid Pánom nazýva, akože mu je synom?“ (Mt 22:43–45)

Ježiš Kristus je tou odpoveďou. „Dieťa sa nám narodilo, syn nám je daný.“ „Nám“ znamená „pre nás“. Bezprostredne sa to vzťahuje na Judsko. V konečnom dôsledku sa to vzťahuje na všetkých, ktorí veria v Krista. Ježiš sa narodil, aby za nás zomrel (Iz 53:4–6).

Jeho narodenie bolo revolúciou

„Lebo dieťa sa nám narodilo, syn nám je daný; na jeho pleciach spočinie kniežatstvo.“

Dieťa Ježiš spočinulo na Máriiných pleciach po tom, čo ho nadojčila. Ale na pleciach tohto dieťaťa spočinulo kniežatstvo. Mudrci sa spýtali Herodesa: „Kde je ten narodený kráľ židovský?“ (Mt 2:2). Z mnohých detí sa stali králi. Iba raz sa z Kráľa stalo dieťa. Kniežatstvo je na pleciach Ježiša.

Ježiš neskôr vyhlasuje: „Daná je mi všetka moc na nebi a na zemi. Choďte teda, čiňte mi učeníkmi všetky národy“ (Mt 28:18–19). Ježišove nároky sú politické. Otázka neznie „Súhlasíš?“ Znie takto: „Budeš ho nasledovať?“

Jeho narodenie bolo darom

Je zvykom darovať dar, keď sa narodí dieťa, najmä kráľovské. To urobili mudrci, keď našli dieťa Ježiša (Mt 2:11). Ježiš si zaslúži naše najlepšie dary. Ale on ich nepotrebuje. Ježiš je ako prvý darom Božím pre nás, a my ho zúfalo potrebujeme. Izaiáš 9:5 hovorí: „Lebo dieťa sa nám narodilo, syn nám je daný; na jeho pleciach spočinie kniežatstvo, jeho meno bude: Predivný radca, Mocný Boh, Otec večnosti, Knieža pokoja.“

Kráľom dávali kráľovské mená, aby poctili ich vznešenosť. Prorok Izaiáš pripisuje Kristovi štyri mená. Tieto mená však nie sú zdvorilostné. Odrážajú úplnú dostatočnosť Krista, ktorá dokáže naplniť každú potrebu v našom živote. Sám Ježiš je Predivným radcom, Mocným Bohom, Otcom večnosti a Kniežaťom pokoja.

Vianoce napokon nie sú o dieťati v jasliach. Sú o vtelení samotného Syna Božieho, ktorý prišiel zachrániť svoj ľud od hriechov. Narodený Kráľ bol pribitý na kríž, vstal z mŕtvych a vládne naveky!

H.B. Charles Jr. © DESIRING GOD. WEBSITE: DESIRINGGOD.ORG
PÔVODNÝ ČLÁNOK NÁJDETE NA: WWW.DESIRINGGOD.ORG

4,3/5 (15 hlasov)

Stránka chcemviac.com je zadarmo. Ak sa Vám náš obsah páči, podporte nás. Pribudne viac dobrého obsahu. Ďakujeme.

Chcem podporiť

Ak máte záujem o pravidelné novinky z nášho webu, dajte nám svoju e-mailovú adresu, a my vám ich s radosťou každý týždeň pošleme.

Kliknutím na tlačidlo „Odoberať novinky“ vyjadrujete svoj súhlas so spracovaním osobných údajov.