Ježiš nepovedal: „Obdivujte ma.“ Povedal: „Nasledujte ma.“

https://unsplash.com/photos/iRyGmA_no2Q

  • 30. Júl '21
  • 4 minúty
  • 2029
  • 179

Celý život som obdivoval Ježiša Krista. Videl som všetky Jeho filmy. A vždy som si Ho veľmi vážil. Prinajmenšom som si myslel, že Ježiš je veľký človek, prorok a možno aj Boží Syn. Nebol som si tým istý, ale obdivoval som Ho. Takto dnes o Ježišovi rozmýšľajú mnohí. Je veľa ľudí, ktorí si Ho veľmi vážia. A mnoho z nich napĺňa kostoly každý víkend. Ježiš však nepovedal: „Obdivujte ma.“ Povedal: „Nasledujte ma.“

Nepovedal ani: „Nasledujte môj ľud.“ Nie, povedal: „Nasledujte ma.“

Všetci sme sa už stretli s ľuďmi, ktorí o sebe tvrdia, že sú kresťania, ale nakoniec sa ukázalo, že sú to pokrytci. A pravdepodobne zámienkou číslo jedna, prečo ľudia nechodia do kostola, je to, že je tam veľa pokrytcov. Povedal by som im: „Je tu ešte priestor pre ďalšieho, tak poďte ďalej.“

Ak niekto tvrdí, že je kresťan, a niečo pokazí alebo urobí niečo zle, to ešte nemusí znamenať, že je pokrytcom. Znamená to, že je človek. Nikoho týmto neospravedlňujem. Len hovorím, že aj Kristovi nasledovníci majú chvíle, keď urobia alebo povedia niečo, čo by nemali.

Keď Ježiš použil výraz „pokrytec“ na opísanie ľudí svojej doby, použil slovo v pôvodnom jazyku, ktoré znamenalo „herec“. Pokrytec je človek, ktorý hrá predstavenie. Je to niekto, kto predstiera, že je niekým, kým v skutočnosti nie je.

Všetkých ľudí môžete niekedy oklamať. Niektorých ľudí  môžete klamať neustále. Ale Boha nemôžete oklamať. On vie, čo sa deje.

Prijmite teda skutočnosť, že aj v cirkvi sú pokrytci. To však neznamená, že Ježiš Kristus nie je skutočný, alebo že Jeho slová nie sú pravdivé. V skutočnosti, ak vidíte trh zaplavený lacnými kópiami, potvrdzuje to, že existuje originálny tovar.

Ježiš Kristus vás nikdy nesklame. Viem to, pretože to povedal Ježiš, ale viem to aj z vlastnej skúsenosti. Prežil som rôzne tragédie. A keď počujem ľudí hovoriť, že stratili vieru pre krízu, ktorú prežili, toto je moja odpoveď: Viera, ktorú nemožno vyskúšať, je viera, ktorej nemožno dôverovať. Ak stratili vieru, keď museli čeliť nejakej kríze, potom je na mieste otázka, či vôbec niekedy mali skutočnú vieru.

V Biblii nájdeme príbeh o mužovi menom Matúš, ktorý zanechal všetko a nasledoval Ježiša. Zanechal svoju kariéru, bohatstvo, postavenie a moc. A viete čo? Ježiš mal pre neho iba dve slová.

Ježiš sa rozprával s rôznymi ľuďmi. V tretej kapitole Jánovho evanjelia sa dočítame o dlhotrvajúcom rozhovore, ktorý viedol s Nikodémom. V ďalšej kapitole potom čítame o rozhovore, ktorý viedol s hriešnou ženou.

Čo teda Ježiš povedal Matúšovi? Jednoducho mu povedal: „Nasleduj ma.“

A práve vtedy a tam sa Matúš postavil od stola, kde sedel, a nasledoval Ježiša. Ďalej čítame v Biblii: „Neskôr Matúš pozval Ježiša a Jeho učeníkov k sebe domov na večeru spolu s mnohými vyberačmi daní a inými pochybnými hriešnikmi. Ale keď to videli farizeji, spýtali sa jeho učeníkov: ‚Prečo váš učiteľ jedáva s takou zberbou?‘“

„Ježiš to počul a odpovedal: ‚Nepotrebujú lekára zdraví, ale chorí‘“ (Mt 9:10–12).

Je to pravda. V skutočnosti sú dve miesta, kam chodím nerád: lekár a zubár. Prečo? Pretože nechcem počuť zlé správy. Pamätám si, že pri jednej konkrétnej návšteve mi lekár povedal, že mám vysoký krvný tlak.

„Viete, prečo mám vysoký krvný tlak?“ povedal som. „Zakaždým, keď sem prídem, mi stúpne tlak, pretože viem, že mi poviete, že mám príliš vysoký krvný tlak. Musíte ku mne prísť nečakane, a vtedy ho skontrolovať. Tak by bol určite v poriadku.“

Neradi chodíme na tieto miesta, pretože nechceme počúvať zlé správy.

Matúš, ako každý z nás, bol duchovne chorý. Liečba však neexistovala. Na jeho stav neexistovala žiadna tabletka. Bol to stav, ktorý Matúš zdedil, a nakoniec by mu bol osudným. Je to stav nazývaný hriech a všetci sa s ním rodíme. Nie sme hriešnici, pretože hrešíme; hrešíme, pretože sme hriešnici. Prichádza to prirodzene.

Nikdy som nemusel svojim dvom synom povedať: „Chlapci, dnes vás chcem naučiť, ako hrešiť.“

Vedeli, ako to urobiť úplne sami, rovnako ako ja. Rovnako ako vy. Biblia hovorí: „Všetci totiž zhrešili a nemajú slávy Božej“ a „odmena za hriech je smrť“ (R 3:23; 6:23).

Matúš bol colníkom, čo znamenalo, že skutočne pracoval pre nepriateľa. Rím bol v tom čase okupačnou silou v Izraeli a colníci vyberali dane pre Rím, navyšovali ich a zvyšok si vzali do vlastného vrecka.

Nevieme, či to robil aj Matúš, ale môžem vám povedať jednu vec: vyberači daní neboli populárni ľudia. V potravinovom reťazci boli sotva nad planktónom. Výsledkom bolo, že Matúš nemal žiadnych priateľov — iba veľa ľudí, ktorí s ním nechceli mať nič spoločné.

Neviem, čo viedlo Matúša k takémuto životnému štýlu, ale nepochybne sledoval Ježiša. Vyberač daní vedel, čo sa deje v meste. Vedel o akýchkoľvek obchodných transakciách, ktoré sa uskutočnili. Sledoval, ako Ježiš hovorí s ľuďmi. Počul Jeho učenie. A Matúš skutočne poznal Písmo. Vo svojom vlastnom evanjeliu 99-krát odkazoval na Starý zákon.

Aj Ježiš vedel, kto je Matúš, a nakoniec mu povedal: „Nasleduj ma.“

Možno poznáte Bibliu, ale možno ste nikdy nemali vzťah so samotným Ježišom Kristom. Ale nehovorím o náboženstve. Nemám záujem o náboženstvo a nechcem sa stať nábožným. Na druhej strane ma však veľmi zaujíma vzťah s Bohom. A o tom je poznanie Ježiša Krista.

GREG LAURIE. PÔVODNÝ ČLÁNOK NÁJDETE NA: HARVEST.ORG

4,8/5 (22 hlasov)

Stránka chcemviac.com je zadarmo. Ak sa Vám náš obsah páči, podporte nás. Pribudne viac dobrého obsahu. Ďakujeme.

Chcem podporiť

Ak máte záujem o pravidelné novinky z nášho webu, dajte nám svoju e-mailovú adresu, a my vám ich s radosťou každý týždeň pošleme.

Kliknutím na tlačidlo „Odoberať novinky“ vyjadrujete svoj súhlas so spracovaním osobných údajov.