3 druhy búrok, ktorým bude čeliť veriaci človek

https://unsplash.com/photos/KwYxyFJVCqc, Photo by Louise Hill on Unsplash

  • 25. Mar '20
  • 3 minúty
  • 2035
  • 37

Utekal si už niekedy pred Božou vôľou s tvojím životom a myšlienkou: „To by som ani za svet neurobil“?

Presne to urobil Jonáš. Boh mu povedal, aby išiel kázať ľuďom v Ninive. No namiesto toho sa Jonáš vybral opačným smerom. Vydal sa do prístavu v Jafe a nastúpil na loď, ktorá mala namierené do Taršíša.

Ale Biblia nám hovorí, že „Hospodin spustil veľký vietor na more, takže sa strhla veľká búrka a lodi hrozilo stroskotanie“ (Jon 1:4).

Na lodnej palube panikárili ostrieľaní námorníci. Bola to búrka, akú predtým v živote nevideli. Snažili sa prísť na to, prečo sa strhla. Nakoniec Jonáš pripustil, že búrka sa strhla kvôli nemu. A tak ho hodili cez palubu do mora.

Nevedel, že príde veľká ryba a prehltne ho. Nezabudni, že nad jeho hlavou do seba narážali rozbúrené vlny oceánu, a pravdepodobne si pomyslel: „Zomriem. To je koniec. Neposlúchol som Boha, a tak to skončí.“

Je isté, že tvor ho prehltol v celku a ocitol sa vo vnútri žalúdka tohto obrovského zvieraťa. Ale Biblia nám hovorí, že sa modlil z brucha tej ryby a vravel: „Na Hospodina volal som zo svojho súženia a On ma vyslyšal… Keď prahla duša vo mne, na Hospodina som sa rozpomenul, a moja modlitba prenikla k Tebe, do Tvojho svätého chrámu“ (Jon 2:2, 8).

Jonáš vo svojej modlitbe citoval Písmo, konkrétne knihu Žalmov. Mimochodom, myslím si, že je naozaj dobrý nápad citovať Bibliu, keď sa modlíme. Je to preto, že Boh potrebuje počuť svoje vlastné slovo?

Nie, ale my áno.

Do nášho kresťanského života budú búrky prichádzať v podobe nejakého nešťastia alebo nejakého druhu útrap. Možno to bude nejaký zdravotný problém, problém v manželstve, právny problém alebo niečo iné. Zoznam je veľmi dlhý. Ale sú tri druhy búrok, ktorým bude čeliť veriaci človek.

Prvé sú zdokonaľujúce búrky, keď Boh do nášho života dopustí útrapy, aby nás duchovne posilnil. Zdokonaľujúcou búrku prešiel Jób. Biblia hovorí: „Skúšky vašej viery spôsobia vytrvalosť. Ale vytrvalosť nech je dokonalá v skutku, aby ste boli dokonalí a celí bez úhony, aby ste v ničom nemali nedostatok“ (Jk 1:3–4).

Ďalej sú ochranné búrky. Tento druh búrky okúsili učeníci na Galilejskom mori po tom, čo Ježiš vykonal svoj dovtedy najobľúbenejší zázrak: nasýtenie piatich tisícov. Ľuďom sa ten zázrak veľmi páčil. Kriesenie mŕtvych ľudí? Úžasné. Vrátenie zraku a sluchu? Neuveriteľné. Ale obed zadarmo? Tak o tom sa porozprávajme.

Dav ľudí chcel násilím urobiť Ježiša kráľom. A tak Ježiš v podstate povedal svojim učeníkom: „Nastúpte do loďky. Tu sme už skončili.“

Zachránil svojich učeníkov pred nekritickým obdivom a pochlebovaním, z ktorého by vzišlo mnoho problémov. A tak prešli ochrannou búrkou.

Nakoniec sú nápravné búrky. Príčinou týchto búrok sme vlastne my sami a žneme následky svojho konania. Jonáš sa ocitol v nápravnej búrke. Bola to jeho chyba. Sám si ju zapríčinil.

Možno si to pobabral a vravíš: „Pre mňa už niet nádeje.“

Boh môže dať druhú šancu.

Pred Bohom nemôžeš uniknúť, ani by si nemal chcieť. Neexistuje žiadne miesto, kam by si šiel, a nebol by tam Hospodin. Mňa upokojuje vedomie, že kamkoľvek idem alebo čomukoľvek v živote čelím, Boh je so mnou.

Ježiš povedal: „Neopustím ťa, ani nezanechám“ (Žid 13:5).

Nesnaž sa teda bežať preč od Boha. Radšej bež k Nemu. A ak potrebuješ dnes dostať druhú šancu, čo tak sa pomodliť a poprosiť Boha, aby ti ju dal?

Boh to pre Jonáša urobil. Druhá kapitola knihy Jonáš nám hovorí: „I rozkázal Hospodin rybe, a tá vyvrátila Jonáša na suchú zem“ (Jon 2:11). Veľryba priplávala k brehu, otvorila svoje ústa a Jonáša vyvrátila.

Vtedy Boh Jonáša znovu vyzval, aby zaniesol Jeho posolstvo ľuďom v Ninive. Tentoraz Jonáš urobil, čo Boh od neho žiadal. A pretože si konečne našiel čas na to, aby poslúchol Hospodina, odohralo sa pravdepodobne najväčšie duchovné prebudenie v ľudských dejinách.

Ale s Jonášom sa spája ešte jedna vec, ktorú nechceme prehliadnuť: začal strácať nádej (pozri Jon 4:8). Myslím si, že veľa ľudí v našej dnešnej kultúre začína strácať nádej. Podľa niektorých odborníkov je to jedna z príčin, prečo je počet samovrážd taký vysoký.

Neviem, uprostred ktorého druhu búrky sa práve nachádzaš. Ale neklesaj na mysli. Prejdeš ňou. Vydrž. Veľmi sa mi páči, ako sa hovorí o nádeji: Nepodlieham, a trpezlivo očakávam.

Na búrkach je dobré, že majú svoj začiatok, stred a koniec. Tvoja búrka už možno zúri dlhšiu dobu. Ale vieš čo? Možno si už na jej konci. Tak sa nevzdávaj. Nestrácaj nádej.

Ak Boh zachránil Jonáša z brucha ryby, potom ťa Boh môže dostať z čohokoľvek, čomu práve teraz čelíš.

GREG LAURIE. PÔVODNÝ ČLÁNOK NÁJDETE NA: HARVEST.ORG

4,8/5 (32 hlasov)

Stránka chcemviac.com je zadarmo. Ak sa Vám náš obsah páči, podporte nás. Pribudne viac dobrého obsahu. Ďakujeme.

Chcem podporiť

Ak máte záujem o pravidelné novinky z nášho webu, dajte nám svoju e-mailovú adresu, a my vám ich s radosťou každý týždeň pošleme.

Kliknutím na tlačidlo „Odoberať novinky“ vyjadrujete svoj súhlas so spracovaním osobných údajov.