Vianoce: Úsvit porážky smrti

@Doug88888 @ Flickr.com, https://www.flickr.com/photos/doug88888/3419565232

  • 1. Dec '13
  • 2 minúty
  • 2706

Apoštol Pavol píše: „Kde je, ó, smrť, osteň tvoj?" Každý, kto smúti za stratou blízkeho človeka, označí bolesť asi ako „osteň", ktorý sa mu zabodáva do srdca. A Vianoce túto bolesť často vystupňujú.

Apoštol Pavol píše: „Kde je, ó, smrť, osteň tvoj?" (Prvý list Korinťanom 15:55) Každý, kto smúti za stratou blízkeho človeka, označí bolesť asi ako „osteň", ktorý sa mu zabodáva do srdca.

A Vianoce túto bolesť často vystupňujú. Veci okolo nás nám pripomínajú, že ich už nikdy nezažijeme s ľuďmi, ktorých sme stratili. Zhromaždenia túto stratu znásobujú a v našich myšlienkach stále znejú spomienky na hlasy a situácie.

Neoznačil by som to ale za zlú vec. Vianoce sú časom, kedy smieme smútiť. Pretože zármutok nám môže ukázať, o čom celé narodenie Ježiša bolo: „… ako posledný nepriateľ zničená bude smrť." (Prvý list Korinťanom 15:26)

Ten „osteň", o ktorom Pavol píše, nie je zármutok. Pavol pozná „zármutok nad zármutok" (List Filipským 2:27). Píše o niečom horšom. O odsúdení.

„Ostňom smrti je hriech" (Prvý list Korintským 15:56), pretože „odmenou za hriech je smrť" (List Rímskym 6:23). A fyzická smrť sa tejto ani len náhodou nepribližuje. Ako asi každý z nás, ani Pavol nechcel umrieť fyzicky (Druhý list Korintským 15:56), no vedel, že musí (Druhý list Timoteovi 4:6). Smrť, od ktorej sa Pavol snažil ľudí ochrániť, bola duchovná smrť.

Pavlovou najväčšou obavou bol „hnev a rozhorčenie" (Rímskym 2:8), aké by sme cítili, keby sme sa ocitli pred „súdnou stolicou Božou" (Rímskym 14:10) v hriechu (Prvý list Korintským 15:16–20). Veril, že najhoršou vecou, aká sa môže človeku prihodiť je, že bude „odlúčený od Krista" (Rímskym 9:2). Verí Ježišovi, ktorý povedal:

„A nebojte sa tých, ktorí zabíjajú telo, ale dušu nemôžu zabiť; bojte sa skôr Toho, ktorý aj dušu, aj telo môže zahubiť v pekle." (Evanjelium podľa Matúša 10:28)

Toto je tým najdôležitejším v živote. Musíme byť zmierení s Bohom (Druhý list Korinťanom 5:20), náš dlžobný úpis nám vymazal a odstránil (List Kolosenským 2:14). Lebo odmenou za hriech je smrť, ale Božím darom milosti je večný život v Kristovi Ježišovi, Pánovi našom.

Preto Ježiš prišiel na Zem. Dôvodom jeho narodenia bola jeho smrť.

„… aby smrťou zničil toho, čo má moc smrti, to jest diabla, a aby oslobodil tých, ktorých strach pred smrťou zotročoval po celý život." (List Židom 2:14–15)

No neprišiel len zomrieť, ale aj vstať z mŕtvych (Zjavenie Jána 1:18). On je Vzkriesením a Životom, aby ktokoľvek, kto verí v Neho, mohol žiť, aj keď umrie (Evanjelium podľa Jána 11:25).

Keď sa Ježiš narodil v Betleheme, bol to úsvit toho, že smrť bude porazená. Umožnilo to rýchlejšie sa priblížiť času keď:

„Pohltená bude smrť naveky, a Pán, Hospodin, zotrie slzy z každej tváre a z celej Zeme odstráni potupu svojho ľudu, lebo to Hospodin povedal." (Izaiáš 25:8)

Ak tieto Vianoce pociťuješ smútok, potom vedz, že to, čo cítiš, je taktiež súčasťou Vianoc. Ježiš prišiel, aby ti s tvojim zármutkom pomohol. Počuj ušami spev anjelov, prišiel Ježiš, aby nás vyslobodil z našich hriechov (Evanjelium podľa Matúša 1:21). A keď hriech bude zmazaný, dni smrti sú spočítané a tvoje slzy budú navždy zotreté (Žalm 56:9).

Nech Vzkriesenie a Život naplnia tvoj Vianočný zármutok nádejou (Prvý list Tesalonickým 4:13).

Jon Bloom © Desiring God. Website: desiringGod.org

Pôvodný článok nájdete na: www.desiringgod.org

(0 hlasov)

Stránka chcemviac.com je zadarmo. Ak sa Vám náš obsah páči, podporte nás. Pribudne viac dobrého obsahu. Ďakujeme.

Chcem podporiť

Ak máte záujem o pravidelné novinky z nášho webu, dajte nám svoju e-mailovú adresu, a my vám ich s radosťou každý týždeň pošleme.

Kliknutím na tlačidlo „Odoberať novinky“ vyjadrujete svoj súhlas so spracovaním osobných údajov.