Slobodní, spokojní a vyslaní (1)

Steve Wilson @ flickr.com, https://www.flickr.com/photos/shedboy/3552491248/

  • 16. Dec '13
  • 5 minút
  • 3732

Úloha pre ešte nezosobášených.

Ak si slobodný, Satan ide po tebe.

Dobre, ide po nás všetkých, no v samote je niekoľko špeciálnych nebezpečenstiev — hlavne v neželanej samote. Satan miluje klamať a znechucovať nezadaných ľudí v zbore a vykoľajovať náš vzťah s Bohom a našu službu. No Boh má plán, ako si nás môže použiť, ako si použiť našu vieru, náš čas, a našu nezadanosť radikálnym spôsobom.

Možno ste si po čítaní 1. listu Korintským 7. kapitoly vytvorili v mysli dve kategórie ľudí: tí, ktorí budú žiť, slúžiť a aj zomrú slobodní, a tí, ktorí sa musia zosobášiť. Pavol spieva ódy na samotu, menuje duchovné výhody žitia bez partnera. Nezadaný život môže byť (relatívne) bez starostí, ktoré sa týkajú vzťahov (7: 32), svetských vecí (7:33) a plne zameraný na chválu, stíšenia a službu (7:35). Tak teda, zhŕňa to Pavol, preskočme ceremónie a užívajme si „našu výhradnú oddanosť Bohu“.

Mnohí vravia, „veľa sily, Pavol… no ja chcem vstúpiť do manželstva-“. Možno vás pokušenie premáha a potrebujete Boha oslavujúci spôsob, ako túto potrebu uspokojiť (7:2). Možno je všeobecne známe, že potrebujete pomocníka, ktorý by pomohol Božiemu volaniu vo vašom živote. Možno chcete deti a potrebujete s tým pomôcť. Možno máte len hlbokú, nepopierateľnú túžbu po milujúcom a angažovanom spoločníkovi. V každom z týchto prípadov je pre vás dobré zosobášiť sa.

Zo začiatku to vyzerá na dve kategórie, no po čase zistíme, že sú tri: slobodní, zosobášení a tí ešte nezosobášení. Napokon, ako všetci slobodní vedia, túžba po manželstve automaticky manželstvo neprodukuje. Moja nádej pri čítaní Pavlových slov je obnoviť nádej a ambície v srdciach ešte nezosobášených a nastaviť ich na misiu v ich nezadanosti.

Oblečení a prichystaní vyraziť

Pravdepodobne najväčším pokušením v slobodnom stave je očakávanie, že manželstvo nám splní naše nesplnené potreby, vyrieši naše slabosti, zorganizuje naše životy a odpúta naše obdarovania. Ďaleko od riešenia nám Pavol opisuje manželstvo ako nejaký problematický Plán B kresťanského života a služby. Vezmite sa, ak musíte, no varujem vás, nasledovať Ježiša v spojení s ďalším hriešnikom v porušenom svete nebude ľahšie.

Síce manželstvo môže v niektorých oblastiach priniesť radosť, pomoc a útechu , okamžite znásobuje rozptýlenia, pretože ste dôverne zodpovední za túto ďalšiu osobu, jeho či jej potreby, sny a rast. Je to dôležité a dobré volanie, no je zároveň aj mnoho vyžadujúce, ktoré nás pripraví o rôzne dobré veci.

Takže, pre tých ešte nezosobášených, náš (dočasný) stav je darom. Naozaj je. Ak vás Boh vedie do manželstva, pamätajte, že tento čas, v ktorom žijete, sa už nemusí nikdy zopakovať. Toto obdobie nemá byť len slabšou ligou manželstva. Práve naopak, toto obdobie má potenciál na výhradnú oddanosť Kristovi a službe.

Vďaka Duchu v nás a prázdnemu kalendáru nám Boh dáva prostriedky na vykonanie trvácej zmeny pre jeho kráľovstvo. Sme oblečení, majúc všetko duchovné požehnanie (Ef 1:3), a môžeme ísť doslova kamkoľvek.

S Božou pomocou a vedením máme slobodu investovať nás samotných, náš čas, naše zdroje, našu mladosť a našu flexibilitu do vzťahov a služby, čím môžeme prinášať neuveriteľné ovocie.

Tu je osem tipov, ako vyťažiť z vášho ešte nezosobášeného života čo najviac.

1. Vyvarujte sa výmene manželských rozptýlení za iné rozptýlenia

Pavol mohol mať pravdu o našej slobode bez manželských starostí, no či je to prostredníctvom iPhone, iPad, iPod a čohokoľvek podobného, slobodní ľudia nemajú problém nájsť si nejaké rozptýlenie. Ak ste ako ja, priam sa dožadujete rozptýlenia — či už je to v športovom centre, v seriáloch, v jedle, nekonečnom čítaní a písaní blogov, skúmaní nových médií či v ponorení sa do novej hry. Zvykneme to nazývať oddychom, no príliš často to vyzerá, vonia a znie ako mrhanie nášho času.

S Božou pomocou a vedením máme slobodu investovať nás samotných, náš čas, naše zdroje, našu mladosť a našu flexibilitu do vzťahov a služby, čím môžeme prinášať neuveriteľné ovocie.

„Či teda jete, alebo pijete, a čokoľvek činíte, všetko čiňte na slávu Božiu!“ (1. Kor 10:31) Všetko z toho, čo som práve spomenul môže byť robené na Božiu slávu a zároveň to všetko môže byť nebezpečným rozptýlením od nej. Ak to neskôr oľutujete, pravdepodobne by ste mali ten smartfón, ovládač či bežecký pás opustiť.

Všímajte si, akými spôsobmi sa Satan snaží podkopať vašu službu — cez krátke a ľahké potešenia. Možno sa ich nebudete musieť úplne zbaviť, no obmedzte ich a hľadajte cestu ako vpustiť iných ľudí do vášho života prostredníctvom týchto aktivít. Buďte kreatívni a čiňte učeníkov pri hraní basketbalu, či varení namiesto toho, aby ste bez stopy zmizli pred Božím plánom.

2. Povedzte „áno“ na spontánne nápady

Je to naozaj tak, manželstvo zabíja spontánnosť — nie úplne, no masívne. Ak ste o tom zatiaľ nevedeli, pochybujem, že je váš (formálne spontánny) kamarát zosobášený.

Jedným z našich najväčších duchovných darov ako single osoby je naše „áno“. Áno na nečakaný rozhovor cez telefón. Áno na kávu. Áno na pomoc so sťahovaním. Áno na návštevu chorého. Áno na kino neskoro večer. Máte neuveriteľnú slobodu povedať áno, zatiaľ čo manželské páry sa tú otázku ani nemôžu spýtať. Ak váš partner neexistuje, nemôžete ho zraniť vaším sebectvom či impulzívnymi rozhodnutiami. Buďte ochotní povedať Áno! a požehnáte ostatných, aj keď sa na to práve necítite.

3. Zatiaľ čo ste sami, praktizujte obetavosť

„Nič nerobte z hašterivosti a márnej ctižiadosti, ale radšej v pokore iných pokladajte za hodnotnejších než seba, a nehľadajte každý len svoj prospech, ale aj prospech iných.“ (Filipským 2:3–4) V manželstve to bude už len ťažšie, tak sa to učte robiť teraz.

Nikto od vás momentálne nežiada starostlivosť a službu — nikto, okrem Boha. Tak buďte všímaví na potreby ostatných, hlavne ľudí zo zboru, a zvážte nejaký druh pomoci. Môžu to byť peniaze, jedlo alebo len čas a energia. Možno práve čas a energia. Bez ohľadu na váš príjem ste dostali veľa. Míňajte múdro a s ohľadom na potreby ostatných.

Momentálne živíte len jednu osobu. Samozrejme že je dobré si šetriť na zlé časy, no zatiaľ, čo čakáte, hľadajte spôsoby ako slúžiť druhým. Kým ešte nekupujete potraviny pre piatich, večere pre dvoch a nekonečné množstvo plienok, hospodárte tak, aby ste si vypestovali zvyk slúžiť ostatným. Bude to na požehnanie pre vášho budúceho partnera a v tomto čase to bude ukazovať na Ježiša nádherným spôsobom vo vašom okolí.

Marshall Segal © Desiring God. Website: desiringGod.org

Pôvodný článok nájdete na: www.desiringgod.org

3,3/5 (3 hlasy)

Stránka chcemviac.com je zadarmo. Ak sa Vám náš obsah páči, podporte nás. Pribudne viac dobrého obsahu. Ďakujeme.

Chcem podporiť

Ak máte záujem o pravidelné novinky z nášho webu, dajte nám svoju e-mailovú adresu, a my vám ich s radosťou každý týždeň pošleme.

Kliknutím na tlačidlo „Odoberať novinky“ vyjadrujete svoj súhlas so spracovaním osobných údajov.