Skrytý význam Vianoc

https://www.pexels.com/photo/blurred-bokeh-christmas-decoration-241820/

  • 27. Nov '17
  • 1 minúta
  • 3021
  • 243

Čo znamená, že svet je „temný“? Slovo „temnota“ sa v Biblii vzťahuje na zlo aj na nevedomosť.

Znamená to, že svet je plný neprávostí a nevysloviteľného utrpenia. Pozrime sa na to, čo sa dialo v čase Ježišovho narodenia — násilie, nespravodlivosť, zne— užívanie moci, ľudia boli bez domova, utečenci utekali pred utláčaním, boli rozdelené rodiny a bezodný smútok. Znie to úplne ako dnešná doba.

Svet sa nachádza „v temnote“ aj preto, že nikto nevie, ako vyliečiť všetko zlo a utrpenie. Slová z Izaiáša (9:1): „Ľud, ktorý chodí vo tme, uzrie veľké svetlo,“ sú veľmi známym vianočným textom. Händel ho zakomponoval do oratória Mesiáš ako jedno z proroctiev o Ježišovom narodení. Avšak práve na konci 8. kapitoly Izaiáš vysvetľuje, prečo potrebujeme svetlo od Boha. V 19. a 20. verši vidíme ľudí, ktorí žiadajú rady od duchov zomrelých a veštcov namiesto toho, aby sa pýtali Boha. Kapitola končí slovami: „Človek prejde krajinou zatvrdilý a vyhladnutý… potom pozrie na zem, tam však je súženie a tma, tiesnivé šero… ” (verše 21 — 22)

Čo sa tu deje? Človek pozerá na zem a na ľudské možnosti, ako napraviť svet. Hľadá riešenie u expertov, mystikov a učencov. Tí súhlasia, že sa nachádzame v temnote, ale tvrdia, že ju vieme prekonať svojimi schopnosťami. Ľudia vyhlasujú rovnaké veci aj dnes. Niektorí sa spoliehajú na štát, iní na biznis a všetci sa spo— liehajú na techniku. A predsa všetkých spája ten istý predpoklad. Situácia je zlovestná, ale veríme, že dokážeme temnotu premôcť intelektom a inováciami.

Pred rokmi som v novinách The New York Times čítal reklamu, ktorá znela: „Zmyslom Vianoc je, že láska zvíťazí a my budeme schopní vytvoriť svet jednoty a mieru.“ Inými slovami, my máme v sebe svetlo, a tak práve my dokážeme rozptýliť temnotu sveta. My sme schopní prekonať chudobu, nespravodlivosť, násilie a zlo. Ak budeme pracovať spolu, dokážeme „vytvoriť svet jednoty a mieru“.

Naozaj to dokážeme?

TIMOTHY KELLER © EVS — UKÁŽKA Z KNIHY Skrytý význam Vianoc

4,6/5 (16 hlasov)

Stránka chcemviac.com je zadarmo. Ak sa Vám náš obsah páči, podporte nás. Pribudne viac dobrého obsahu. Ďakujeme.

Chcem podporiť

Ak máte záujem o pravidelné novinky z nášho webu, dajte nám svoju e-mailovú adresu, a my vám ich s radosťou každý týždeň pošleme.

Kliknutím na tlačidlo „Odoberať novinky“ vyjadrujete svoj súhlas so spracovaním osobných údajov.