Príprava na budúcnosť v dobe Facebooku

Thomas Hawk @ flickr.com, http://www.flickr.com/photos/thomashawk/2671536366/

  • 10. Sep '13
  • 4 minúty
  • 4612
  • 1

Boh nám dal Knihu a on to ustanovil tak, že nahliadnutie do jej posolstva si vyžaduje sústredenú duševnú snahu v kombinácii s nadprirodzeným objasnením. Máme byť pozornými čitateľmi, aby sme videli Božiu slávu v Biblii a aby sme bol vystrojení na konanie všetkého dobrého.

Bežné využívanie našej mysle — rozmýšľanie, čítanie, študovanie, analyzovanie — je nevyhnutným prostriedkom na milovanie Boha v tomto svete. Boh nám dal Knihu a on to ustanovil tak, že nahliadnutie do jej posolstva si vyžaduje sústredenú duševnú snahu (2. Timoteovi 2:7, Efezským 3:4, Skutky 17:11–12) v kombinácii s nadprirodzeným objasnením (2. Korintským 4:4–6, 1. Petra 1:23). Máme byť pozornými čitateľmi, aby sme videli Božiu slávu v Biblii a aby sme bol vystrojení na konanie všetkého dobrého (2. Timoteovi 3:16–17).

No využitie našej mysle je zároveň aj rozhodujúcim prostriedkom na milovanie Boha v širokom spektre svetských povolaní. Intelektuálna snaha má mnoho foriem. Niekto číta knihy, iný „číta" vzorce, niekto ďalší „číta" historické, finančné či vedecké informácie. No zámer kresťanov je stále nemenný: Používanie našej mysle na vzdávanie vášnivej chvály Bohu a na službu blížnym. (Lukáš 10:27)

Začnite skoro

Mladosť je vhodným a strategickým časom na vybudovanie si zdravých študijných návykov. Mladosť je obdobím vývoja našich talentov od Boha na kompetencie, ktorými môžeme zmysluplne slúžiť ostatným a mať dobrý vplyv na tento porušený svet. Toto si vyžaduje naučiť sa prijímať, rozumieť a zhodnotiť argumenty prostredníctvom slov, vzorcov či iným spôsobom. Teda — vyžaduje to dôsledne čítať, pozorne počúvať a aktívne sa zapojiť.

Avšak nekonečný výber médií na dosah ruky a neustále sociálne interakcie robia z neprerušovaného štúdia u mladých ľudí (aj všetkých nás) čosi zriedkavé a neobvyklé. Takéto vyrušenia spôsobujú v procesoch učenia skrat, zabraňujú študentom dosiahnuť ich Bohom daného potenciálu a jeho využitia pre Božie kráľovstvo a vo svojej pracovnej pozícii. Ak je dobre vycvičená myseľ prostriedkom na milujúci vzťah s Bohom a službu ostatným, ako môžeme pomôcť študentom (a nám samým) zmeniť tento škodlivý trend?

Boh nám dal Knihu a on to ustanovil tak, že nahliadnutie do jej posolstva si vyžaduje sústredenú duševnú snahu v kombinácii s nadprirodzeným objasnením.

Lákavosť rozptyľovania

Ashley si po večeri nerobí len domáce úlohy, popri písaní na papier si chatuje s tromi kamarátkami na Facebooku, v pozadí jej hrá iTunes. S prerušovanými podnetmi, prichádzajúcimi odvšadiaľ nemá nudnú chvíľu. Každá prichádzajúca správa či nový status sú radostným únikom a prostriedkom sociálneho spojenia. Dokonca tam je aj dimenzia neistoty a očakávania: Čo mi Emily odpíše? Čo si ľudia pomyslia o mojom komente? Dal mi už niekto na fotku „páči sa mi to"? Je to závislosť na vzrušení, niečo ako herné automaty.

No za neochotu byť sám, len so svojimi myšlienkami, je cena, ktorú treba zaplatiť.

Mediálny „Multitasking" uberá z učenia sa

„Multi-tasking" (vykonávanie viacerých úloh naraz) je nesprávne pomenovanie: Rozum sa zameriava na rozličné koncepty postupne, nikdy nie na viacero súčasne. V skutočnosti musí rozum opustiť jednu aktivitu, aby sa mohol zapojiť do druhej. Ashley vlastne skáče z jednej aktivity do druhej — z Facebooku ku svojmu zošitu a nazad ku Facebooku. Týmto spôsobom jej to bude trvať dlhšie, kým zapíše papier, a nebude to také dobré, aké by to mohlo byť, hlavne keď slová hudby sa miešajú s jej vlastnými slovami, ktoré chce napísať.

Nedávny výskum dokázal, že ľudia, ktorí sa často venujú mediálnemu „Multi-taskingu" horšie dávajú pozor na hodinách, sú horší v kontrolovaní svojej pamäte a v preskakovaní z jednej práce do druhej. Dôvod: „Sú vyciciavačmi bezvýznamnosti," povedal Clifford Nass, profesor Standfordskej univerzity, „Všetko ich vyrušuje." Slabá kontrola impulzov a znížený rozsah pozornosti sťažujú zvládanie náročnejších konceptov.

Z toho dôvodu sa im oveľa ľahšie vzdá v plnení nejakej úlohy. Musíme sa dostať do zóny silnej koncentrácie, aby sme pochopili ťažkú knihu, napísali esej na dejepis alebo porozumeli tomu, čo sa deje pri chemických reakciách. Naša najlepšia práca jednoducho nemôže byť hotová za päťminútovú prestávku medzi esemeskovaním. Výskumník v oblasti vyučovania matematiky Alan Schoenfeld, profesor na U. C. Berkeley, zistil, že na pochopenie riešenia neznámeho matematického príkladu potrebujeme takmer dvadsať minút. No priemerný žiak strednej školy, ako to spozoroval Schoenfeld, sa vzdá po dvoch minútach.

Dva tipy na aplikáciu

Tak čo s tým môžu študenti robiť? Dva nápady:

1. Vypnite to.
Pokúste sa vypnúť všetky médiá (s možnou výnimkou inštrumentálnej hudby), keď čítate alebo robíte čokoľvek do školy. Svoju myseľ plne zamerajte na túto jedinú úlohu. To bude zo začiatku nepohodlné. No pamätajte, rozptýlenia, na ktoré ste zvyknutí, vám mohli dať chvíľkový únik z vykonávania úlohy, no neurobili vás úspešnejšími. Namiesto toho sa „straťte" v psychickom cvičení: Pochopiť knihu, vyriešiť náročný príklad, napísať esej atď. A nevzdávajte sa tak skoro. „Bez práce nie sú koláče" je rovnako pravdivé pri pečení ako pri školských úlohách. Navyše vás na konci tohto „zabúdania na seba" kvôli učeniu čaká radosť! Pôžitok z intelektuálneho objavu je tu prichystaný nielen pre niektorých obdarovaných či pár šťastlivcov — ale pre každého, kto je ochotný zaplatiť cenu: zvedavosť, sústredenie a odhodlanosť.

2. Toto leto čítajte

Keďže letné prázdniny ponúkajú viac voľného času, rozhodnite sa pre agresívny čítací program. Poproste svojich rodičov, farárov, mentorov o nejaké odporúčania. Alebo sa pusťte do toho, čo budete potrebovať vedieť budúci rok. Čítanie bez rozptýlenia z nás robí lepších poslucháčov, mysliteľov a pisateľov, pretože nás to núti spomaliť a sústrediť sa na jednu vec: sledovať, čo niekto iný hovorí, aj keď to znamená čítať niektoré state aj viackrát — aby sme porozumeli, čo tým autor myslel. Váš mozog je sval, rozpínaním sa stáva silnejším.

Čokoľvek, o čo vás Boh prosí, aby ste so svojím životom robili, si vyžaduje používanie mysle. Rozhodnite sa dnes s Božou pomocou formovať tie zvyky, ktoré vás pripravia na výzvy zajtrajška, aby ste boli schopní kráčať v dobrých skutkoch, ktoré vám Boh pripravil (Efezským 2:10)

Alex Chediak © Desiring God. Website: desiringGod.org

Pôvodný článok nájdete na: www.desiringgod.org

4,6/5 (9 hlasov)

Stránka chcemviac.com je zadarmo. Ak sa Vám náš obsah páči, podporte nás. Pribudne viac dobrého obsahu. Ďakujeme.

Chcem podporiť

Ak máte záujem o pravidelné novinky z nášho webu, dajte nám svoju e-mailovú adresu, a my vám ich s radosťou každý týždeň pošleme.

Kliknutím na tlačidlo „Odoberať novinky“ vyjadrujete svoj súhlas so spracovaním osobných údajov.