Ponor sa do vôd odpustenia

Oscar Cortez @ Flickr.com, https://www.flickr.com/photos/drastudio/9456892958/

  • 22. Okt '12
  • 5 minút
  • 7961
  • 40

„Píšem vám, deti, pretože sú vám odpustené hriechy pre Jeho meno." 1. Jána 2:12

„Píšem vám, deti, pretože sú vám odpustené hriechy pre Jeho meno." 1. Jána 2:12

Ako bije tvoje srdce?

Predstav si tlčúce srdce. Teraz si predstav niektoré z tepien, ktorými prúdi krv z a do srdca, ktoré sú zablokované. Prietok je slabý a všetko je preťažené. To je to, čo neodpustenie robí v duši. Je to veľká otrava pre dušu, pretože bráni dávať a prijímať lásku. Môžeš cítiť veľa neodpustenia v srdci, ale nevedieť, ako sa toho zbaviť. Ja tiež. No dnes nás Boh pozýva okúpať sa v Jeho vodách odpustenia a nechať lásku znova voľne prúdiť.

Skutočné zranenie a bolesť

Najprv si predstav, že si znova malé dieťa a že si týždne maľoval najkrajší obrázok. A potom, jedného dňa, keď si sa nepozeral, tvoja sestra alebo brat ho v strede roztrhol, zničiac tak to, na čom si tak tvrdo pracoval. Ako sa cítiš? Nahnevaný? Zranený? Zneužitý? Áno, viem si predstaviť všetky tie pocity. Ale potom sa rozhodneš nechať tak ten krásny obrázok roztrhaný na márne kúsky z každej strany, lebo si príliš nahnevaný na svoju sestru alebo brata za to, čo urobil.

Sebapoškodzujúca povaha neodpustenia

To je to, čo sa stane, keď neodpustíme, keď sme boli zranení. Ten obrázok sa ti páčil natoľko, že ťa to ničí naďalej. Pravdou je, že keď neodpustíš, vlastne ubližuješ sám sebe. Tu je zoznam vecí spojený s neodpustením:

— Viac ochorení / zdravotné problémy
— Znížená kvalita vzťahov
— Neschopnosť cítiť alebo dať lásku
— Zmysel niesť bremeno, ktorého sa nedá zbaviť
— Depresia / úzkosť / samovražedné sklony

Odpustenie = Uvoľnenie

To všetko môže byť zmenené uvoľnením tvojho zranenia. To je to, čo znamená odpustiť: uvoľniť. Je to, akoby ti dal niekto do rúk divého tigra, ktorý ťa poškriabe pazúrmi. Môžeš ho buď nechať tak, čo ti bude trhať srdce, alebo ho pustíš preč. Často si myslím, že nesenie zranenia bude lepšie, alebo ospravedlňujem svoju bolesť, ale je to vlastne to isté ako držať toho tigra: iba ma to ničí. Čím skôr necháš priestupok, tým lepšie. Teda, tu je príbeh, ktorý nám zanechal Pán Ježiš, ktorý vykresľuje, aké sebazničujúce je neodpustenie:

„Vtedy pristúpil Peter a spýtal sa Ho: Pane, keď sa brat previní proti mne, koľko razy mu odpustiť? Až do sedem razy? Ježiš mu odpovedal: Nehovorím ti, že až do sedem razy, ale až do sedemdesiatkrát sedem razy! Preto podobné je kráľovstvo nebeské človeku-kráľovi, ktorý chcel účtovať so svojimi sluhami. Keď začal účtovať, priviedli mu jedného, ktorý mu bol dlžný desaťtisíc talentov. Pretože nemal čím zaplatiť, rozkázal ho pán predať aj so ženou, aj s deťmi a so všetkým, čo mal a zaplatiť. Sluha mu však padol k nohám a prosil ho: Pozhovej mi a všetko ti zaplatím! A pán sa zľutoval nad sluhom, prepustil ho a dlh mu odpustil. Keď tento sluha vyšiel, stretol jedného zo svojich spolusluhov, ktorý mu bol dlžný sto denárov. Chytil ho a škrtil hovoriac: Zaplať, čo si dlžný! Jeho spolusluha padol [mu k nohám] a prosil ho: Pozhovej mi a zaplatím ti! On však nechcel, ale odišiel a uvrhol ho do väzenia, dokiaľ by dlh nezaplatil. Keď jeho spolusluhovia videli, čo sa stalo, náramne sa zarmútili, šli a rozpovedali svojmu pánovi všetko, čo sa prihodilo. Vtedy predvolal si ho pán a povedal mu: Ty zlý sluha, celý dlh som ti odpustil, pretože si ma prosil; či si sa nemal aj ty zmilovať nad svojím spolusluhom, ako som sa aj ja zmiloval nad tebou? A rozhneval sa jeho pán a odovzdal ho mučiteľom, dokiaľ by nezaplatil celý dlh. Tak i môj Otec nebeský urobí vám, ak neodpustíte zo srdca každý svojmu bratovi jeho previnenia." Matúš 6:14–15

Zahoď nevraživosť, prijmi Božie odpustenie

Boh sa stará o spravodlivosť. On zašiel ďaleko, aby odpustil tebe a mne, poslal Svojho syna Ježiša zomrieť za naše hriechy. Čo sa tým chce povedať, ako si my vážime Jeho dar, ak nechceme odpustiť druhým? Za seba môžem povedať, je to veľmi ťažké práve v tomto čase. Zadržiaval som hriech niekoľko mesiacov, a tak som sa bál, že mi Boh neodpustí. No Ježiš povedal: „Ak vy odpustíte tým, ktorí vám ublížili, váš nebeský Otec vám odpustí vaše previnenia." Matúš 6:14–15. Možno ste v podobnej situácii, s mnohými hriechmi potrebujúcimi odpustenie, ale stále si ich držíte. Predstav si, že v rukách môžeš držať iba jednu vec: buď svoj hriech, alebo Božie odpustenie. Pusť priestupok a následne obdržíš odpustenie!

Vykúp sa vo vodách odpustenia

Predstav si, že tvoje zranenie je ako škvrna na pokožke. Odpustenie je ako voda, ktorá ju očistí. Tak len stoj pod sprchou odpustenia, vyberúc si prijať cenu za to, až kým to zranenie a horkosť nie je zotreté. No možno cítiš, že máš na sebe blato tak hrubo, že ho nič nemôže odstrániť. To mi pripomína jedného muža, Námana, z Biblie. Mal chorobu, malomocenstvo, o ktorom si mysleli, že už ho nič nevylieči. Ale muž Boží mu povedal, aby sa umyl v mori 7 krát, až kým bol uzdravený. 7 v Biblii je číslo úplnosti… znamená robiť pokiaľ je urobené. Rovnako pre teba, keď čelíš veľkému zraneniu. Viem, že sú veci, ktoré ste prežili a ktoré sú také hrozné, že ich nemožno popísať. Vyzerá to, že blato na pokožke nejde odpadnúť. Ale sľubujem ti, že ak sa obmyješ vo vodách odpustenia — každý deň, kým neodpadne — potom špina zmizne a budeš slobodný. Boh odpustí každý hriech. Aká nádherná premena: sloboda od horkosti a úplné odpustenie hriechov!

Urob prvý čľup už dnes

Čľupni do vôd odpustenia už dnes. Ja sa chystám tak urobiť tiež, aj uvoľniť moje zranenie, aj požiadať Boha o odpustenie mnohých mojich hriechov. Som taký vďačný za to, že On je vždy ochotný odpustiť mi, keď poprosím. Pridáš sa ku mne a čľupneš do vôd odpustenia? Ak áno, napíš svoju modlitbu. Pusť čokoľvek, čo ťa ranilo a niesol si to a požiadaj Boha, aby to zahojil a odpustil tvoje hriechy. On sľubuje: „Ak vyznáme naše hriechy, On je verný a odpustí nám každú neprávosť." 1. Jána 1:9 Ak uvoľníš otravu duše z neodpustenia, prežiješ naplnený život a lásku!

GodLife @ 2012

Pôvodný článok nájdete na: www.godlife.com

5/5 (6 hlasov)

Stránka chcemviac.com je zadarmo. Ak sa Vám náš obsah páči, podporte nás. Pribudne viac dobrého obsahu. Ďakujeme.

Chcem podporiť

Ak máte záujem o pravidelné novinky z nášho webu, dajte nám svoju e-mailovú adresu, a my vám ich s radosťou každý týždeň pošleme.

Kliknutím na tlačidlo „Odoberať novinky“ vyjadrujete svoj súhlas so spracovaním osobných údajov.