Päť najdôležitejších vecí pred návratom do školy

https://stocksnap.io/photo/GQ1ZPF01BL, Snufkin

  • 22. Sep '16
  • 5 minút
  • 1982
  • 12

Začiatok augusta je predzvesťou nákupov spojených s návratom do školy, či prinajmenšom obchodných reklám zameraných na nakupovanie. Možno to neviete, ale budete potrebovať viac než len poznámkové bloky, ceruzky alebo pevný batoh na knihy, či už nastupujete do prvého alebo posledného ročníka.

Potrebujete pravdu. Jasné, do školy idete, či už ochotne alebo nerád, preto, aby ste sa tam učili. No pred algebrou, literatúrou či biológiou potrebujete poznať zopár faktov. Zatiaľ čo by ste si mali v novom semestri osvojiť dobré študijné návyky, ešte predtým tu môžete nájsť zopár skutočných kľúčov od triedy či posluchárne, ktoré vo svojom študijnom pláne pravdepodobne nenájdete.

1. Premýšľanie bude možno najdôležitejšou vecou, akú vôbec budete robiť.

Chystáte sa do školy, aby ste sa naučili, ako správne premýšľať, nie aby ste tam úspešne zvládli testy. Čomukoľvek sa kresťania v živote venujú, či jeme alebo pijeme, vedieme spoločnosť, vyučujeme v druhom ročníku, vyvíjame softvér alebo meníme plienky, naším cieľom je robiť to na Božiu slávu (1. Kor 10:31). Ak ste to už skúšali, potom viete, že to skoro nikdy nie je jednoduché alebo také jasné, ako sa možno zdá. Vyžaduje si to pozornú myseľ a schopnosť správne usudzovať.

John Piper píše: „Vzdelaný človek je človekom, ktorý svoju myseľ a srdce vedie k neustálemu zisťovaniu, čo potrebuje, aby sa po zvyšok svojho života naučil žiť spôsobom, ktorý vyvyšuje Krista — a to by sa malo uplatňovať v akejkoľvek oblasti života, v ktorej sa usiluje presadiť“ (John Piper: Think, str. 191–192).

Ak chceme uplatňovať Božie slovo na svet, musíme predtým náš svet spoznať.       

Ak chceme uplatňovať Božie slovo na svet, musíme predtým náš svet spoznať. Každá kapitola knihy o dejinách, každý vedecký pokus v labáku, každá interakcia medzi spolužiakmi sú príležitosťou dozvedieť sa niečo nové o svete, ktorý stvoril Boh — o mieste, na ktoré nás postavil najmä na to, aby sme ho videli, mali z neho radosť a k tomu istému viedli aj ostatných.

2. Najvýznamnejšou knihou, akú budete túto jeseň čítať, je vaša Biblia.

Kvôli množstvu povinnej literatúry budete v pokušení dať čítanie Biblie na vedľajšiu koľaj až do skončenia ďalšieho testu, napísania ďalšej práce alebo príchodu ďalšej prestávky. Vyhnite sa tomu tak, že si čas na Bibliu nájdete rovnako ako čas na jedlo.

Čas, ktorý venujete čítaniu Písma, prinesie najviac ovocia a zmien v charaktere v celom vašom vzdelávacom procese. Nič nedokáže nahradiť to bohatstvo, ktoré tam nájdete a nič vás nepripraví lepšie na život, rodinu, povolanie či dokonca na vaše ďalšie vyučovanie.

Piper znova naliehavo píše: „Usilovne sa snažme učiť Božie slovo naspamäť — aby sme ho mohli chváliť a viesť duchovný boj. Ak si ho neoblečieme, nebudeme ho môcť v autorite ani použiť. Ak ho nebudeme nosiť vo svojej hlave, nebudeme ho môcť naplno prežívať vo svojom srdci ani ho v autorite použiť v Duchu.“ (John Piper: Desiring God, str. 154).  

3. Potrebuje vás niekto mladší, ako ste vy.

V pubertálnom veku mi niekoľko rokov trvalo, kým som vedel doceniť vplyv, ktorý som mal na mladších odo mňa. Šiestaci sa nevedia dočkať, kým budú ôsmakmi, ktorí sa zas nevedia dočkať až budú prvákmi na strednej, tí zas kým budú v predposlednom ročníku a tí, kedy sa konečne dostanú na vysokú.

Niekto vekom mladší vás sleduje, ako sa správate a pravdepodobne chce byť taký ako vy. Či chcete alebo nie, budete človekom, ktorého bude niekto obdivovať. Čo tak dávať príklad viery, radosti, štedrosti a služby, ktoré odrážajú Krista?

Ak ste sa nazdávali, že 2. list Timotejovi 2:2 sa vzťahuje iba na starších v cirkvi, spomeňte si, že Ježiš volá všetkých svojich učeníkov bez rozdielu, aby získavali ďalších učeníkov (Mt 28:19).

Vo všetkých vašich  písomných prácach, projektoch a testoch je to Boh, ktorý pôsobí skrze vás na svoju slávu.

Majte oči otvorené a neprehliadnite toho chlapíka (ak ste chlapík) alebo dievča (ak ste dievča), ktorí sa snažia nájsť niekoho, kto by bol ich vzorom. Venujte nejaký čas a energiu tým, že ich budete dlhodobo povzbudzovať k ešte bližšiemu vzťahu s Kristom. Porozmýšľajte, ako by ste do nich mohli kreatívne investovať evanjelium a odovzdať svoje skúsenosti a napokon im ukázať, ako môžu oni urobiť to isté pre druhých.

4. Porovnávanie s druhými v triede sa môže stať kolískou pýchy.

Boh sa pyšným protiví (Jak 4:6). To stačí, aby sme vedeli, že pýcha je nebezpečná, naozaj nebezpečná. Nik, kto sa Bohu postaví na odpor, neprežije, o nejakom víťazstve ani nehovoriac. Vaša pýcha vás poškvrní (Mt 7:20–23) a znemožní vstup do kráľovstva. Avšak vaša pokora svedčí o Božom odpustení vášho hriechu a Jeho milosti, ktorá vo vás pôsobí.

Trieda je priestorom, ktorý prirodzene živí kultúru porovnávania sa s druhými. Pýcha sa zaisto môže rozvinúť ešte pred začatím vzdelávania, ale zdá sa, že známky v škole, odmeny a spoločenská dynamika chovajú nesprávny druh konkurencie — druh sebectva. A táto pýcha naráža na obeť nášho Spasiteľa a tak veľmi sa k nej nehodí ako biele ponožky vášho otca k jeho obľúbeným sandálom.

Roky vašej mladosti sú úrodnou pôdou pre vaše sny. Piper nedávno povzbudil skupinku mladých ambicióznych nadšencov, aby si uvedomili rozdiel medzi ovplyvňovaním vecí a okolností a ľudskou slávou. Povedal, že je dobré a vznešené chcieť zmeniť svet, ale je zlé chcieť byť za to obdivovaný.

Snažme sa byť rýchli v tom, ako pochváliť druhých (Rim 12:10), pomalí do rozprávania, zvlášť keď ide o naše vlastné úspechy a pomalí k tomu, aby sme o sebe zmýšľali viac ako treba (Rim 12:3). Pamätajte, že ste hriešnikom, ktorý bol draho kúpený (1. Kor 6:19–20) a že vo všetkých vašich písomných prácach, projektoch a testoch je to Boh, ktorý pôsobí skrze vás na svoju slávu (Fil 2:13).                     

5. Jedine evanjelium zachraňuje všetkých, aj áčkarov.

Čokoľvek môžu hovoriť dosiahnuté známky, nikto z nás v skutočnosti nedosahuje požadovanú úroveň — nie, ani jeden (Rim 3:11–12). Bez ohľadu na to, ako usilovne tento rok pracujete, budete zlyhávať. Možno zlyháte v tom, že nepomôžete trpezlivo svojmu spolubývajúcemu alebo v tom, že nevyužijete efektívne svoj čas alebo zlyháte v dávaní pokornej úcty svojim rodičom či si nesplníte zodpovedne svoje školské povinnosti.

Našťastie každý študent, ktorý verí v Krista, má obhajcu pred Tým, ktorý má nekonečne viac moci a autority než akýkoľvek učiteľ, dekan, riaditeľ či prezident (1. Jn 2:1). Boh vás miluje a sľubuje, že bude s vami a pomôže vám, pretože Jeho Syn za vás zomrel a nie kvôli tomu, ako sa vám v štúdiu darí alebo koľko priateľov máte alebo akú radosť robíte rodičom svojimi výsledkami.

Evanjelium bude vašou jedinou nádejou počas tejto či inej jesene. A to je naozaj, naozaj silné miesto, na ktorom budete stáť a študovať.

Možno si kúpite nový počítač alebo dostanete nového partnera pre štúdium alebo sa zlepší životná situácia či si dáte nejaké nové predsavzatie do ďalšieho štúdia, ale v konečnom dôsledku vašou jedinou nádejou počas tejto či inej jesene bude evanjelium. A to je naozaj, naozaj silné miesto, na ktorom budete stáť a študovať.

Či sa teda chystáte ísť v prvý deň do školy pešo, autom alebo autobusom, pri balení pripravte na prácu i svoje srdce a myseľ. Z Božej milosti, ktorá miluje študentov, sa môže tento rok stať prelomovým vo vašom osobnom nadšení pre Neho, vašu službu druhým ľuďom na pôde školy a vašu pripravenosť prežiť dlhý život s Ježišom a pre Ježiša.         

MARSHALL SEGAL © DESIRING GOD. WEBSITE: DESIRINGGOD.ORG
PÔVODNÝ ČLÁNOK NÁJDETE NA: WWW.DESIRINGGOD.ORG

4,7/5 (3 hlasy)

Stránka chcemviac.com je zadarmo. Ak sa Vám náš obsah páči, podporte nás. Pribudne viac dobrého obsahu. Ďakujeme.

Chcem podporiť

Ak máte záujem o pravidelné novinky z nášho webu, dajte nám svoju e-mailovú adresu, a my vám ich s radosťou každý týždeň pošleme.

Kliknutím na tlačidlo „Odoberať novinky“ vyjadrujete svoj súhlas so spracovaním osobných údajov.