Nebezpečná rozprávka pre nevesty

https://www.pexels.com/photo/bride-dancing-with-groom-in-black-suit-jacket-27733/

  • 25. Aug '16
  • 3 minúty
  • 3007
  • 29

Možno sme ako malé dievčatá predstierali, že sme princezné v núdzi — väznené strašným ohnivým drakom a zachrániť nás môže jedine rytier v lesklej zbroji. Vyrástli sme z predstierania, ale ako ženy stále inklinujeme k romantickým knihám a filmom.

To, čo na rozprávkovej romantike milujeme najviac, sú šťastné konce. Nezáleží na tom aké úskalia zažijú, chlap a dievčina to vždy dotiahnu do konca k bezchybnému blahu. Je to také úžasné, čisté a dokonalé. No, romantické knihy a filmy sú len pretvárkou. Predsúvajú nám moderné rozprávky: Americký sen, ktorý prináša úspech v práci, dve deti (samozrejme chlapca aj dievča), verného a oddaného manžela, dobré zdravie, blahobyt a majetok.

No čo sa stane, keď skutočnosť nezodpovedá našim predstavám a snom? Čo ak nás skutočný príbeh nášho života a manželstva sklame? Je náš rytier v lesklej zbroji ešte stále tým, za koho sme ho pokladali, keď sme sa zaň vydali? Dokáže nás uchrániť pred ohnivým drakom?

Vysnívané manželstvo sa nedostavilo

Problémom sú naše nerealistické predstavy. Chceme prežívať rozprávky aj v osobnom živote. Túžime po šťastnom konci a myslíme si, že práve manželstvo nám ho dá. Očakávame šťastný koniec — ba niekedy ho vyžadujeme. Každej z nás v mysli beží romantický príbeh o tom, aké to bude, keď sa vydáme, ale napokon zistíme, že tento vysnívaný svet sa veľmi nezhoduje s realitou. Naše patetické, krehké predstavy a sny sú zničené. Raní nás a metie manželov hriech (a tiež náš vlastný). Nikdy sme si neuvedomili, že manželstvo môže byť také náročné.

Milujeme romantické knihy a filmy — rozprávky — pretože náš vlastný život môže byť sklamaním. Hlúpo si myslíme, že sme konečne „dorazili“ do cieľa, keď sa náš stav zmení so single na vydatá. No Boh vie, že práve toto je len začiatok. Potrebujeme sa preto pozerať na manželstvo cez iný žáner, a to vojnový film.

Svadby a vojny

Všetky potrebujeme na manželskom bojisku poznať mentalitu vojnových časov. Keď skončí rozhodovanie o tých správnych šatách, kvetoch a svadobnom menu, zrazu čelíme dennodenným rozhodnutiam napĺňania našich manželských sľubov. Sladké romantické blaho, ktorým chutil svadobný deň, je súčasťou manželstva ako chvíľa, ktorú je potrebné si uchovať. Ale sú to práve milosťou víťazne dobojované bitky, ktoré udržiavajú manželstvo nažive.

Či už si to uvedomujeme alebo nie, súboj sa vyslovením sľubov ešte len začína. Naše hriešne túžby sa okamžite vzopnú ako strašný ohnivý drak. Satan nám hodí granát lží rovno pod nohy. Budeme si musieť dávať pozor, kadiaľ kráčame, aby sme neodpálili mínové pole ukrývajúce sa v našom dome. Mnohokrát sú to práve naše nereálne predstavy, ktoré nás zaslepujú, a tak nevidíme náboje svištiace všade okolo nás. Musíme sa vzdať detskej rozprávky a prosiť Boha, aby nám naše oči otvoril a mohli sme tak vidieť duchovnú vojnu v našom manželstve, boj, v ktorom musíme bojovať o vieru.

Satanova predstava vášho manželstva

Satan chce roztrhnúť nádherný evanjeliový obraz manželstva: stelesnenie Kristovej obete za jeho milovanú nevestu, cirkev. Nepriateľ sa nezastaví pred ničím, aby mohol zničiť každý odraz Krista vo svete. Vie, že naše vlastné predstavy o manželstve mu môžu pomôcť zabiť to, čo Boh tak miluje. Preto sa nás snaží podviesť, a to podsúvaním len kúsku toho, čo Boh pre manželstvo zamýšľa.

„Náš rytier v lesklej zbroji je tesár z Betlehema“

Satan nás chce presvedčiť o tom, že manželstvo je predovšetkým o napĺňaní našich nedosiahnutých potrieb a túžob; že je to žitie sna, ktorý predávajú romantické knihy; že je to iba odškrtnutie políčka v zozname alebo, konečne, usporiadanie si života dokopy. Pomaly a jemne nás ukladá k apatickému spánku, takže sa uspokojíme s menej. Musíme sa prebrať a konečne vidieť ako nízko nastavili latku naše nerealistické predstavy. Naše túžby sú príliš malé, keď všetku nádej vložíme len do manžela, či
manželstva. Naše očakávania majú rásť spolu s tým, ako Boh používa nenaplnené očakávania a z toho vyplývajúce sklamania a zranenia, aby nás k sebe pritiahol bližšie. Manželstvo je cesta, ktorá nás privádza do väčšej destinácie: k Bohu samému.

Príbeh lásky väčší než manželstvo

Ako vidíte, naozaj túžime po rozprávke viac ako po vojnovom príbehu, lebo hlboko vo vnútri vieme, že je to pravda. Vieme, že je tu rytier v lesklej zbroji, ktorý pre nás zabije draka, ktorý porazí všetku nepriazeň a vyhrá vojnu, ktorý nás dostihne v našich
úzkostiach a zachráni nás. Ako Snehulienkin princ, ktorý bozkom prebudil princeznú z hlbokého spánku, tak aj nám dáva Boh svoj božský bozk života v Ježišovi.

Náš rytier v lesklej zbroji je tesár z Betlehema; a On nikdy nesklame. Myslíme si, že naše manželstvá majú padnúť ako uliate nám a našim pozemským túžbam, no naše manželstvá sú skutočne súčasťou väčšieho príbehu, ktorý Boh hovorí cez svojho Syna. Naše očakávania preto musíme formovať/utvárať tak, že si budeme ctiť Krista. Až potom prestaneme predstierať a začneme o manželstve uvažovať vojnovou mentalitou.

LIZ WANN © DESIRING GOD. WEBSITE: DESIRINGGOD.ORG

PÔVODNÝ ČLÁNOK NÁJDETE NA: WWW.DESIRINGGOD.ORG

4,1/5 (12 hlasov)

Stránka chcemviac.com je zadarmo. Ak sa Vám náš obsah páči, podporte nás. Pribudne viac dobrého obsahu. Ďakujeme.

Chcem podporiť

Ak máte záujem o pravidelné novinky z nášho webu, dajte nám svoju e-mailovú adresu, a my vám ich s radosťou každý týždeň pošleme.

Kliknutím na tlačidlo „Odoberať novinky“ vyjadrujete svoj súhlas so spracovaním osobných údajov.