Manželov sprievodca manželstvom

https://www.pexels.com/photo/man-wearing-brown-hoodie-jacket-sitting-in-shore-line-29773/

  • 20. Jún '16
  • 3 minúty
  • 3029
  • 8

Manželia, kedy ste naposledy čelili tvárou v tvár úlohe, s ktorou ste si mysleli, že sa vysporiadate, len aby ste potom zistili, že je to v podstate nemožné?

Manželia, kedy ste naposledy čelili tvárou v tvár úlohe, s ktorou ste si mysleli, že sa vysporiadate, len aby ste potom zistili, že je to v podstate nemožné? Možno to bolo vtedy, keď ste sebavedome otvorili krabicu s nádejou, že poskladáte bicykel pre vaše dieťa. Alebo keď ste sa snažili zložiť prestieradlo pre vašu manželku. Možno ste sa rozhodli riešiť problém veveričiek, ktoré žijú vo vašom podkroví. A čo v tej chvíli, keď ste si uvedomili, že z vlastnej sily nedokážete byť manželom, akým ste boli povolaný byť?

Zosobášil som sa pred šiestimi mesiacmi. Takže som začiatočník. Keď sme chodili so ženou na predmanželské sedenia, obaja sme vycítili, že prvý rok manželstva prinesie pár výziev. Ako sa vysporiadame s konfliktami, ktoré sa týkajú našich rozdielnych pováh? Ako si poradíme s financiami? Čo spravíme, keď budeme musieť spraviť rozhodnutie a obaja budeme mať iný názor? Nikdy nebudete úplne pripravení na takúto zmenu. Ale na čo som bol najmenej pripravený? Efezským 5:25.

„Mužovia, milujte si ženy, ako aj Kristus miloval cirkev a seba samého vydal za ňu.“

Pozri sa na Krista, na Vzor

Týchto pätnásť slov je pre službu manžela dôležitých tak ako tlkot srdca. Sú sto slová, ktoré sľubujeme pri sobáši. „Manželia, milujte si ženy.“ Spočiatku sa to nezdá byť nemožné. Tvoja láska môže byť manželke preukazovaná denne — komunikáciou a hlbokým citom, a to aj napriek tomu, že nie vždy to bude prechádzka ružovou záhradou. Ale videl si Vzor, oproti ktorému stojíme v tejto láske? Prečítaj si tie slová ešte raz.

„Mužovia, milujte si ženy, ako aj Kristus miloval cirkev.“ Nemáme milovať svoje manželky tak, ako naši otcovia milovali naše matky, alebo tak ako to definuje dnešná doba. Nemáme porovnávať samých seba s kamarátmi v posilňovni alebo s kolegami. To, aký by mal byť manžel, by sme určite nemali preberať z televízie. Takéto manželstvá nie sú nemožné.

Nie, náš príklad, ukážka a vzor v láske k našim manželkám je Ježišova láska pre Jeho nevestu — cirkev. Ako ti sedí váha tohto závažia na hrudi? Cítiš jeho nemožnosť? Jedna vec je milovať svoju ženu a iná vec je milovať ju ako Kristus miluje nás.

Pamätám si ráno, keď som tento verš čítal znovu. Mohlo to byť po hádke. Mohlo to byť vtedy, keď som zápasil so sebeckosťou vo svojom srdci. Mohol to byť čas, kedy som jednoducho nerozumel svojej manželke. Sadol som si a povedal si: „Nedokážem to. Nedokážem ju milovať tak ako Kristus miluje cirkev. Som príliš sebecký.“

Dostal si sa niekedy takto do svojho srdca? Dosiahol si niekedy koniec lana ako manžel, a videl si seba úplne nedostatočného vo svetle Kristovej obetavej lásky k cirkvi? Ak áno, tak je to nádherné miesto, kde môžeš nájsť seba samého. Ak si sa tam ešte nedostal, tak čím skôr sa tam dostaneš, tým lepšie. Musíme sa dostať na koniec nás samých a uvedomiť si, že z vlastnej sily nedokážeme byť takými, akými nám Pán káže byť.

Pozri sa na Krista

Čo robím, keď čelím niečomu nemožnému? Na jednej strane vidím veľký Vzor a cítim sa byť povolaný milovať svoju manželku podľa Neho. Na druhej strane, ak poznám dobre samého seba, vieme, že nemôžeme byť v našom manželstve ako Kristus.

John Owens napísal: „Jedna z najväčších výsad a výhod veriacich na tomto svete a vo večnosti — a taktiež v manželstve, spočíva vo videní slávy Kristovej.“ Boh nás obdaril očami, aby sme videli veľkosť tejto výsady. Ako môžeme rásť a postupovať ako manželia? Tak, že „uvidíme slávu Kristovu.“ Staneme sa tým, na čo sa pozeráme. V druhom liste Korintským v tretej kapitole a osemnástom verši sa píše: „My všetci akoby v zrkadle vidíme s odkrytou tvárou slávu Pánovu, keď Duch Pánov premieňa nás v ten istý obraz zo slávy do slávy.“

Keď sa pozeráme na slávu Kristovu, budeme ako On. To je kľúč ako prekonáme tú nemožnosť manželského povolania. Keď nám Duch Svätý otvorí oči, aby sme videli Kristovu slávu skrze Slovo Božie, zmeníme sa na Jeho obraz. On je najlepší sprievodca manželstvom, aký kedy bol. Nebuď tvrdohlavý a nesnaž sa viesť manželstvo na vlastnú päsť. Pozeraj sa na tú veľkolepú slávu Kristovej lásky, ktorou miluje cirkev.

Lewis Guest IV © Desiring God. Website: desiringGod.org
Pôvodný článok nájdete na: www.desiringgod.org

5/5 (3 hlasy)

Stránka chcemviac.com je zadarmo. Ak sa Vám náš obsah páči, podporte nás. Pribudne viac dobrého obsahu. Ďakujeme.

Chcem podporiť

Ak máte záujem o pravidelné novinky z nášho webu, dajte nám svoju e-mailovú adresu, a my vám ich s radosťou každý týždeň pošleme.

Kliknutím na tlačidlo „Odoberať novinky“ vyjadrujete svoj súhlas so spracovaním osobných údajov.