Ježiš, zmiluj sa nado mnou!

Zoriah @ Flickr.com, https://www.flickr.com/photos/zoriah/3573836889

  • 15. Okt '12
  • 3 minúty
  • 6115
  • 50

Ale pre svoje hojné milosrdenstvo neskoncoval si s nimi, neopustil si ich, lebo Ty si ľútostivý a milosrdný Boh.

Ale pre svoje hojné milosrdenstvo neskoncoval si s nimi, neopustil si ich, lebo Ty si ľútostivý a milosrdný Boh. Nehemiáš 9:31

Úplne zúfalý

Už ste sa niekedy cítili úplne zúfalo, ale úplne nehodne? Keď som bol na strednej škole, poľavil som a nemal som dosť kreditov na ukončenie ročníka. Nezaslúžil som si postúpiť, ale škola mala zľutovanie a nechala ma prejsť. Už ste niekedy boli v podobnej situácii? Milosť je „jemná a nežná liečba niekoho, kto na to nemá žiadne právo". A to je druhý spôsob ako Boh opisuje seba samého. Keď On hovorí, že je milosrdný, hovorí, že je to Jeho prirodzená tendencia byť jemný a nežný k ľuďom, ktorí si to nezaslúžia — ľudia ako ty a ja.

Milosť pre všetkých?

Takže kto dostane Božiu milosť? Je to jedna z tých vecí, ktoré sú spätne v našich mysliach. Myslíme si: „Dobré správanie = druh liečby." Mali by ste prijať to, čo k vám prichádza, však? Nesprávne! Spomeňte si na definíciu milosti: Láskavosť k ľuďom, ktorí si to nezaslúžia. Predstavte si najväčšieho vyhnanca, akého viete, ktorý vyrastal tak, že každé dieťa sa mu vyhýbalo. Možno ste sa cítili takto — ako nemilovaný a nie dosť dobrý. Tak to bolo s tým slepým mužom. Keď bol Ježiš na Zemi, ľudia si mysleli, že slepota bola spôsobená hriechom. Poznáte trápenie, ktoré má dnes niekto alebo vy sami, o ktorom si ľudia myslia, že je ich vinou? Možno je to tým, že je rozvedený, v depresii, chorý alebo úbohý. Súdime iných mysliac si: „Je to ich vina, že sú takí." Alebo odsudzujeme samých seba, mysliac si: „Zaslúžim si tieto okolnosti. Nezaslúžim si zľutovanie."

Boh = nie ako my

Keď sa blížil k Jerichu, nejaký slepec sedel pri ceste a žobral. Počujúc, že zástup ide tadiaľ, spytoval sa, čo je to. Oznámili mu, že Ježiš Nazaretský ide tadiaľ. Tu zvolal: Ježiš, Syn Dávidov, zmiluj sa nado mnou! A tí, čo šli popred, dohovárali mu, aby zamĺkol. Ale on tým hlasnejšie kričal: Syn Dávidov, zmiluj sa nado mnou! Nato Ježiš zastal a kázal priviesť ho k sebe. A keď sa priblížil, opýtal sa ho: Čo chceš, aby som ti urobil? Odpovedal Mu: Pane, nech vidím. Riekol mu Ježiš: Viď! Tvoja viera ťa zachránila. A on hneď videl a nasledoval Ho, oslavujúc Boha. A všetok ľud, keď to videl, vzdával Bohu chválu. Lukáš 18:35–43.

Prečo on?

Čo spôsobilo, že Ježiš sa zastavil pri tom slepom mužovi? Nikto iný sa nestaral o neho. V skutočnosti si všetci mysleli, že si zaslúži byť slepým. Ježiš by mal pomáhať viac váženým ľuďom s dobrým zázemím a prestížou. Ale to, čo si ľudia mysleli, že ho oddeľuje od Boha, ho vlastne prinieslo bližšie k Nemu… jeho zúfalstvo a pokora. Keď ste postihnutý „vyvrženec", pýcha odíde von za dvere. A tá skromnosť je presne to, čo priťahuje Boha. „Lebo je vyvýšený Hospodin, a predsa vidí poníženého a pozná pyšného zďaleka." Žalm 138:6 Ak ste postihnutý a pokorný, ste presne ten, komu chce Boh pomôcť.

Buďte ako slepý muž

Ste na zúfalom mieste práve teraz? Možno je to práca, zdravie alebo vzťah. Možno len zúfalo chcete počuť Boha a cítiť Jeho lásku. Môžete mať pocit, že si to nezaslúžite (pravda je, že to nikto z nás!), ale to je presne ten čas, keď Boh chce ukázať svoju milosť. Buďte ako ten slepý muž a zvolajte: „Ježiš, Syn Dávidov, zmiluj sa nado mnou!" A rovnako ako on, vydržte kým Ježiš vyplní vašu prosbu. Bez ohľadu na to, koľko ľudí vám povie, aby ste boli ticho a vzdali sa nádeje, vydržte volať na Ježiša! On sa otočí a počuje vašu prosbu — On je milosrdný!

Doklad o Božej milosti:

Tu sú niektoré z každodenných príkladov Božej milosti. Aké sú tie vaše? Máte príklad Božej dobroty k vám? Pošlite nám to! Radi by sme to počuli. Boh je taký milostivý k nám!

* Zem speje do kvetu a obnovuje sa, napriek všetkým zlým veciam, ktoré sme urobili. „Keď svojho Ducha vysielaš, sú stvorené; tak obnovuješ povrch zeme." Žalm 104:30

* Nie sme zožieraní na mieste za naše zlé skutky: „Nenakladá s nami podľa našich hriechov a neodpláca nám podľa našich vín." Žalm 103:10

* Ľudia so závažnými chorobami sú uzdravení, a to buď prostredníctvom lekárov (Božie stvorenie) alebo zázrakom. „Ježiš uzrel veľký zástup… zľutoval sa nad ním a uzdravoval ich nemocných." Matúš 14:14

GodLife @ 2012

Pôvodný článok nájdete na: www.godlife.com

5/5 (6 hlasov)

Stránka chcemviac.com je zadarmo. Ak sa Vám náš obsah páči, podporte nás. Pribudne viac dobrého obsahu. Ďakujeme.

Chcem podporiť

Ak máte záujem o pravidelné novinky z nášho webu, dajte nám svoju e-mailovú adresu, a my vám ich s radosťou každý týždeň pošleme.

Kliknutím na tlačidlo „Odoberať novinky“ vyjadrujete svoj súhlas so spracovaním osobných údajov.