Hovorí Boh často?

Linh Nguyen @ Flickr.com, https://www.flickr.com/photos/lng0004/6645900023

  • 5. Okt '15
  • 3 minúty
  • 4566
  • 26

Asi sa vám to už stalo. Boh ku vám zvláštnym spôsobom prehovoril. Prosili ste Ho, aby vám ukázal svoju vôľu pre váš život a On to urobil. A možno, že sa vám to nestalo.

Asi sa vám to už stalo. Boh ku vám zvláštnym spôsobom prehovoril. Prosili ste Ho, aby vám ukázal svoju vôľu pre váš život a On to urobil. A možno, že sa vám to nestalo. A cítite, že niečo nie je vo vašom živote v poriadku. Máte pocit, že sa musíte viac snažiť, viac sa modliť, viac si čítať Bibliu, viac byť s Bohom. Tento pocit rastie, keď stretávate ľudí, pri ktorých sa vám zdá, že Boh im hovorí aj to, čo si majú spraviť na raňajky.

Samozrejme, že sa máme modliť, čítať Bibliu, hľadať odpovede na naše otázky a hľadať Božiu vôľu pre náš život. Len mám pocit, že niekedy sa dostávame s naším hľadaním do nereálnych predstáv.

Bože, je Tvoja vôľa, aby som si kúpil modré tenisky alebo červené? Je Tvoja vôľa, aby som šiel v piatok s kamarátmi do mesta? Je Tvoja vôľa, aby som mal jednotku z dejepisu? (Ak áno, potom môžem aj opisovať, aby som Tvoju vôľu naplnil?)

Niekedy sú to absurdné otázky. Ale pekne po poriadku.

Boh k Abrahámovi za celý jeho život prehovoril 8x. Za 175 rokov je to v priemere raz za viac ako 21 rokov. To znamená, že ak máš 21 a Boh k tebe už konkrétne nejako prehovoril viac ako raz — si na tom lepšie ako Abrahám. Otec Izraelského národa. Hrdina viery. :)

Noach? Veľký Noach, ktorý staval archu, vďaka ktorej sa zachránil on aj všetky zvieratá? K nemu prehovoril Boh 5x. Dožil sa 950 rokov, teda priemer — raz za 190 rokov.

Izák? Abrahámov syn — 2x (+1x k jeho žene Rebeke) za 180 rokov, teda priemer — raz za 60 rokov.

U Jákoba to bolo 7x za jeho život, čo je pri dĺžke jeho života ešte trocha lepšia štatistika ako u jeho praotca a teda Boh k nemu hovoril priemerne raz za 21 rokov.

Tieto štatistiky berte zľahka. Nie preto, že nie sú pravdivé, skôr preto, lebo takto priamočiaro a čiernobielo to v živote nefunguje. No napriek tomu tieto čísla niečo ukazujú.

Skvelé je, že po príchode Pána Ježiša sa veci radikálne zmenili. Pán Boh skrze Ducha Svätého hovorí v omnoho väčšej miere. Nikdy však netreba zabúdať na to, že aj udalosti v Skutkoch apoštolov sa neodohrali v priebehu mesiaca, ale v priebehu 40 rokov.

A samotný Ježiš v najťažšej chvíli svojho života, keď potil krv, bičovali Ho, vysmievali sa Mu a nakoniec Ho ukrižovali, nepočul nič. Jediné, čo Mu zostávalo, bolo vytrvať verne až do konca v tom, čomu z celého srdca veril.

Keď si teda nabudúce budeš zúfať, ako Boh mlčí a vôbec neodpovedá, spomeň si na týchto pár príkladov. To, čo máš ty a v akej obrovskej miere môžeš dnes poznať Božiu vôľu oproti tomu, čo to bolo v minulosti, sa nedá ani opísať.

Ak najbližšie nebudeš vedieť, čo je konkrétna Božia vôľa pre tvoj život, či si máš vziať Zuzku alebo Eriku, či máš byť jadrový fyzik alebo murár, zastav sa.

Toto nie sú jednoduché otázky. Sú to dôležité otázky, ktoré ovplyvnia veľmi veľkú časť tvojho budúceho života. Je potrebné nad nimi rozmýšľať, modliť sa a hľadať Božiu vôľu. Ale nenechaj sa len tak ľahko paralyzovať a nerobiť nič, len kvôli tomu, že ti Pán nezjavil, čo konkrétne je Jeho vôľa. Aj keď možno nevieš, aký má Boh plán s tvojím životom, nečinnosť alebo pasivita tým plánom nie je.

V Biblii máme jasne zjavených kopec vecí, ktoré Božou vôľou sú. Možno, ak máš problém, že nevieš, čo je Jeho vôľa, naozaj len málo čítaš Bibliu.

Niekto raz povedal, že Boh ti nezjaví viac z Jeho vôle, ak neuvedieš do praxe to, čo ti už zjavil.

Dosť bolo vyhovárania, buďme poslušní v tom, čo už dávno vieme.

Ak by si chcel vedieť, čo je Božia vôľa pre tvoj život, hneď teraz si môžeš prečítať [5 bodov, čo chce Boh] v článku, ktorý uverejnil Slavo. Na začiatok stačí, keď pôjdeš týmto smerom.

Martin Viglaš 2015. Slovenské evanjelizačné stredisko.

4,4/5 (19 hlasov)

Stránka chcemviac.com je zadarmo. Ak sa Vám náš obsah páči, podporte nás. Pribudne viac dobrého obsahu. Ďakujeme.

Chcem podporiť

Ak máte záujem o pravidelné novinky z nášho webu, dajte nám svoju e-mailovú adresu, a my vám ich s radosťou každý týždeň pošleme.

Kliknutím na tlačidlo „Odoberať novinky“ vyjadrujete svoj súhlas so spracovaním osobných údajov.