Čo je to správcovstvo?

Fredrik Alpstedt @ Flickr.com, https://www.flickr.com/photos/alpstedt/14208027404/

  • 9. Dec '10
  • 2 minúty
  • 5133

Článok o spravovaní nášho majetku Božím spôsobom.

Len nedávno som začal s tréningovým kurzom Inštruktor peňažného plánu (Money Map Coach), aby som sa mohol stať jedným z inštruktorov v tomto projekte. Chcel som sa do toho pustiť už dávnejšie, ale až teraz som sa ku kurzu konečne dostal. Teším sa na absolvovanie tréningového programu a som zvedavý, aké nové zistenia týkajúce sa peňazí odhalím v Biblii. Stále žasnem, ako sa na verš dá pozrieť vždy z nového uhla a nájdete v ňom nový pohľad na veci.

Svoj prvý „aha“ moment som zažil dnes ráno pri niekoľkých veršoch, ktoré som poznal už skôr, no keď som si ich spojil dokopy, z nejakého dôvodu ma zasiahli novým spôsobom.

Biblické správcovstvo

Keď sa na chvíľku obzriem do minulosti, spomínam si, že som pred pár mesiacmi písal o tom, čo je podľa môjho názoru správcovstvo. Najlepšia z definícií znela takto:

„Vykonávanie,kontrolovanie alebo riadenie niečoho; resp. starostlivý a zodpovedný manažment niečoho, čo bolo zverené do mojej opatery.“

Takúto definíciu by pravdepodobne očakávala väčšina z nás. Z osobnej skúsenosti však viem, že mať neustále na mysli, že môj majetok mi vlastne nepatrí, môže byť náročné. Ja som iba správca toho, čo mi Boh zveril.

Čo sa vyžaduje od správcu?

Biblia odpovedá na túto otázku veľmi jasne: „Od šafárov sa vyžaduje, aby každý bol verný.“ 1. Kor 4:2

Čo ma fascinuje, je jednoduchosť a prostota tohto verša. Ak by ste si mali najať manažéra pre svoju spoločnosť, nebola by práve vernosť jednou z hlavných charakterových čŕt, ktoré by ste hľadali?

Existuje spôsob, ako preskúšať správcu?

„Kto je verný v najmenšom, je verný aj vo veľkom; a kto je nespravodlivý v najmenšom, je nespravodlivý aj vo veľkom.“ Lukáš 16:10

V mojom živote a v situáciách, ktorých som bol svedkom, sa tento verš ukázal byť pravdivý s pozoruhodnou presnosťou. Sledoval som, ako ľudia poctiví v malých veciach, čo mnohí prehliadali ako nedôležité, postúpili a ďalej čestne robia svoju prácu na oveľa významnejších pozíciách.

Na druhej strane, vo veci bankovej lúpeže alebo krádeže auta polícia zriedkavo zatkne kriminálnika, ktorý by v detstve či v puberte nebol prichytený, ako kradne čokoládovú tyčinku.

Môže byť veľmi lákavé povedať: Ak by som mal milión eur, samozrejme, že by som veľa rozdával. Pravdou však je, že ak nedávame teraz, s najväčšou pravdepodobnosťou nebudeme dávať ani potom.

Plytvanie majetku

Keď si pozriete Lukáša 16:1–2, zistíte, že šafára vyhodili, pretože márnil majetok svojho pána. Čomu nás učia tieto verše? Všetci poznáme ľudí, ktorí mrhajú tým, čo im bolo zverené. Neviem, ako vy, ale ja nechcem, aby si môj Pán o mne niekedy myslel, že plytvám Jeho majetkom. Chcem byť jedným zo šafárov, ktorí sú verní v malých veciach. Ak si spomínate na podobenstvo o hrivnách, pán pochválil dobrých sluhov, ale na „zlého a lenivého“ sluhu sa rozhneval.

Bob Lotich © 2009. www.christianpf.com.

Pôvodný článok nájdete na: christianpf.com

4,7/5 (3 hlasy)

Stránka chcemviac.com je zadarmo. Ak sa Vám náš obsah páči, podporte nás. Pribudne viac dobrého obsahu. Ďakujeme.

Chcem podporiť

Ak máte záujem o pravidelné novinky z nášho webu, dajte nám svoju e-mailovú adresu, a my vám ich s radosťou každý týždeň pošleme.

Kliknutím na tlačidlo „Odoberať novinky“ vyjadrujete svoj súhlas so spracovaním osobných údajov.