Čo čítaš?

Chris @ Flickr.com, https://www.flickr.com/photos/shutterhacks/4474421855/

  • 27. Okt '11
  • 1 minúta
  • 4602

„Čo teraz čítaš? Takto znie jedna z najčastejšie kladených otázok zo strany vedúcich, na ktorú aj sami často odpovedajú. Všetci si veľmi dobre uvedomujeme, že napredujúca služba si vyžaduje napredujúcich vodcov.

„Čo teraz čítaš?" Takto znie jedna z najčastejšie kladených otázok zo strany vedúcich, na ktorú aj sami často odpovedajú. Všetci si veľmi dobre uvedomujeme, že napredujúca služba si vyžaduje napredujúcich vodcov a tí sa potrebujú neustále učiť. Nesmierne množstvo materiálu na čítanie však spôsobuje problém. Zamysli sa nad tým!

Jedným klikom myši máš ihneď k dispozícii viac informácií ako mal Augustín, Luther alebo aj Ježiš za celý svoj život. Na nočnom stolíku vedúcich sa hromadia kopy kníh a časopisov pripomínajúce babylonské veže a po čase z nich získame len o málo viac než pocit viny, že nečítame dosť veľa. Čo sa teda týka čítania, ponúkam ti najlepšiu radu, akú som kedy dostal, neprekvapivo od Dallasa Willarda. Keď čítaš, zameraj sa na kvalitu, nie na kvantitu! Ak budeš dbať na hĺbku textu, obsiahneš v nej i veľký rozsah. Ak sa však sústredíš na množstvo, nedocieliš ani kvalitu, ani kvantitu.

Princíp spočíva v tom, že v každej oblasti, akou je napríklad duchovný rast, existujú určité kľúčové myšlienky. Duša sa nemení, preto ak dostatočne preskúmaš jednu tému, odhalíš charakter zvyklostí, podmienky potrebné na zmenu, dôležitosť samoty alebo vyznania a podobne, a ak tieto myšlienky prijmeš do svojho spôsobu myslenia dostatočne hlboko, rozpoznáš ich pri čítaní kníh iného autora. Ak však knihy čítaš vždy rýchlo a povrchne, nič ti z nich neutkvie v pamäti. Niekto sa ťa opýta, či sa ti páči konkrétny spisovateľ alebo konkrétna kniha a ty povieš „áno", no nebudeš si pamätať, prečo.

Nájdi si zopár autorov, ktorí ťa podnietia k dôkladnému a správnemu premýšľaniu o tom, čomu sa venuješ najviac. Pravidelne a opakovane čítaj ich knihy, až kým nepochopíš, ako rozmýšľajú a aké sú ich kľúčové myšlienky! Zistíš, že rozmýšľaš oveľa hlbšie a že ťa to obohatilo omnoho viac, ako keby si zbežne prečítal päťdesiat kníh.

Prečítaj si tento článok ešte dvakrát a potom ho vymaž!

John Ortberg © 2011

Pôvodný článok nájdete na: johnortberg.com

4,7/5 (3 hlasy)

Stránka chcemviac.com je zadarmo. Ak sa Vám náš obsah páči, podporte nás. Pribudne viac dobrého obsahu. Ďakujeme.

Chcem podporiť

Ak máte záujem o pravidelné novinky z nášho webu, dajte nám svoju e-mailovú adresu, a my vám ich s radosťou každý týždeň pošleme.

Kliknutím na tlačidlo „Odoberať novinky“ vyjadrujete svoj súhlas so spracovaním osobných údajov.