Čo by ste povedali, keby ste náhle krutým spôsobom stratili svoju ženu?

https://www.pexels.com/photo/flowers-marguerites-destroyed-dead-2009/

  • 15. Sep '16
  • 6 minút
  • 1818
  • 9

Približne pred rokom vyhodili Montyho Williamsa z postu hlavného trénera New Orleans Pelicans dva týždne potom, čo bol jeho tím vyradený z play-off NBA. Mnohí si mysleli, že urobil dosť preto, aby si svoju prácu udržal, keďže prvýkrát po štyroch rokoch doviedol svoj tím do play-off.

Na prekvapujúci vyhadzov sa Williamsa opýtali reportéri. Vo svojej reakcii poďakoval organizácii a fanúšikom a potom povedal o svojej prekvapujúcej nádeji, ktorú odôvodnil takto:

„Boh vždy riadil môj život… Verš z Listu Rímskym 8:28 je v mojom srdci. ,A my vieme, že milujúcim Boha, povolaným podľa rady (Božej), všetky veci slúžia na dobro´… Boh ma previedol cez príliš veľa situácií na to, aby som sa sťažoval alebo cítil zatrpknutosť.”

O deväť mesiacov neskôr, keď už bol asistentom trénera v Oklahoma City Thunder, dostal správu, že sa jeho štyridsaťštyriročná žena zabila v aute pri čelnej zrážke. Druhá vodička išla rýchlosťou 92 míľ za hodinu (pri povolenej rýchlosti 40 míľ za hodinu), keď prešla cez stredovú čiaru a čelne narazila do SUV Ingrid Williamsovej. V aute boli aj tri z ich detí, ktoré prežili s vážnymi zraneniami.

O týždeň neskôr stál Monty Williams nad telom svojej manželky a sedem minút vrúcne ďakoval Bohu a oslavoval Ho. Prežili spolu dvadsať rokov spoločného života a mali päť detí — Lael, Faith, Jannu, Eliáša a Micaha. 

Ja som ženatý desať mesiacov a nemám deti, ale pozorujem ho so zármutkom a obdivom. Zdá sa, že stelesňuje prísľub Izaiáša v 10 verši 41. kapitoly: „Neboj sa, lebo ja som s tebou, nepozeraj ustrašene vôkol seba, lebo ja som Boh tvoj! Posilním ťa a pomôžem ti, i podopriem ťa svojou spásonosnou pravicou.“ Nakoniec som si vzal z Williamsovej viery, naplnenej slovami aj príkladom, tri ponaučenia:

1. Najdôležitejšie veci, ktoré môžeme spoznať alebo o ktorých môžeme hovoriť, sú o Bohu a Jeho evanjeliu, a to v každej situácii a za každých okolností, aj v tých najzávážnejších a tragických.

Williams povedal:

„To, čo sme prežili, je dosť tvrdé a ťažké. Chceli by sme vysvetlenie, no nie vždy dostaneme odpoveď, keď ju očakávame. Nemôžeme však strácať zo zreteľa, že Boh nás miluje. Pre toto žila moja žena, a aj ja sa o to, aj keď nie veľmi úspešne, dennodenne snažím. On ma tak veľmi miloval, že poslal svojho Syna, aby zomrel za moje hriechy.”

Si dostatočne zakotvený v Božom slove, v evanjeliu, aby ťa udržalo, keď ťa postihne tragédia? Budeš môcť spievať pieseň víťazstva naplnenú slzami, keď vlna smútku narazí do tvojho života? Poznal si Lásku, ktorá je silnejšia ako najhorší žiaľ tohto sveta?

Williams pokračuje:

„Biblia hovorí o satanovi, ktorý prichádza kradnúť, zabíjať a ničiť. Svet nás učí nebrať to vážne a tvrdí, že to nie je pravda. Ale je to pravda. Budeme prechádzať skúškami, ktoré môžu byť aj ťažké a bolestivé.”

Vo Williamsovom živote je najdôležitejší živý vzťah s Bohom. Keď ho náhle tragicky opustila jeho žena, dokázal nielen znášať utrpenie, ale tiež vyzvať ľudí, aby sa obrátili k svojmu Spasiteľovi. V jeho smútku nie je sebaľútosť či horkosť, ale znie v ňom silná a nezdolná nádej a nezištný súcit. Keď sa upína k svojmu Bohu a evanjeliu, jeho strata vyhlasuje a ukazuje silu a krásu kríža.

2. Tí, ktorým Boh odpustil, majú tiež odpúšťať v plnom rozsahu.

Williams hovorí, že sa všetci modlia za neho a jeho rodinu, ale nemali by sme zabudnúť na to, že v tejto situácii boli dvaja ľudia. Rovnako potrebuje modlitby aj druhá rodina. Nezmýšľame o nej zle. U nás doma hovorievame: ‚Ja a môj dom slúžiť budeme Hospodinovi.’ Ale nemôžeme Mu slúžiť, ak nebudeme mať odpúšťajúce srdce.”

Williams prežíva podobenstvo o nemilosrdnom sluhovi. (Matúš 18:21–35) Sluha bol dlžný kráľovi desaťtisíc talentov (ekvivalent 200 000 rokov práce), a pretože nemohol zaplatiť, kráľ ho chcel spolu s jeho rodinou a so všetkým, čo mal, predať do otroctva. Sluha padol kráľovi k nohám a prosil ho o milosť. Kráľ sa nad ním  zľutoval a odpustil mu všetky jeho dlhy. Potom však tento sluha odmietol preukázať milosrdenstvo niekomu, kto mu bol dlžný len sto denárov (ekvivalent 200 pracovných dní). Kráľ sa to dopočul a pre nedostatok milosrdenstva ho dal uvrhnúť do väzenia. Ježiš hovorí: „Tak i môj Otec nebeský urobí vám, ak neodpustíte zo srdca každý svojmu bratovi (jeho previnenia).” (Matúš 18:35)

Montymu Williamsovi Boh odpustil príliš veľa na to, aby on neodpustil niekomu smrť svojej ženy. O čo by vás práve dnes mohol niekto obrať? V Kristovi nám Boh odpustil miliónkrát viac. A preto, keďže sme boli nezaslúžene zaplavení Jeho láskou a milosťou, máme aj my ohromiť svet a odpustiť každý dlh v plnej výške.

3. Boh zázračne pôsobí v našom najhoršom utrpení, preto máme hovoriť svetu o Ňom a Jeho láske.

Williams končí takto:  

„Nestrácajme zo zreteľa to, čo je dôležité. Boh to vyrieši. Moja žena je v nebi. Boh je láska. A ak dnes budeme odtiaľto odchádzať, oslavujme, lebo moja žena je tam, kde my všetci musíme ísť, a ja po tom túžim…

Nestratili sme (moju manželku). Keď niečo stratíte, tak to nemôžete nájsť. Ale ja presne viem, kde je moja žena… Bude mi chýbať. No nezabúdajme na to, čo je prvoradé. Boh je prvoradý. To, čo Kristus vykonal na kríži, je prvoradé.

Uprostred najstrašnejšej tragédie, keď som bol ponorený do jedného z najväčších možných odvrátení sa od Boha v ľudskej histórii — do profesionálneho športu — sa náhle a nádherne objavilo evanjelium. Strata umlčala posadnutosť po dobrých výsledkoch, po skóre, obchodoch a šampionátoch, a to na dostatočne dlhú dobu, aby sme všetci mohli počuť, že sám Ježiš je Pánom, Spasiteľom a pokladom. Boh hodný dôvery a uctievania  v prípade smrti mojej ženy je Bohom, ktorý vyslyší.”

To je ďalšia pripomienka toho, že Boh neúnavne obracia naše tragédie a utrpenia na triumfy svojej slávy.

Pieseň v utrpení

Williamsova neutíchajúca viera a nádej mi pripomenuli úchvatnú pieseň Shane & Shane Aj keby si ma zabil:

Aj keby si ma zabil,
aj tak Ťa budem chváliť.

Aj keby si mi všetko vzal,
budem zvelebovať Tvoje meno.

Aj keby si ma zničil,
budem spievať pieseň Tomu, kto je všetkým, čo potrebujem.

Nielenže je vaše súčasné utrpenie len chvíľkové a utrpenie v celom vašom živote malé v porovnaní s večnosťou a slávou vo večnosti, ale všetko je úplne zmysluplné. Každá milisekunda z vašej bolesti, z hriešnej povahy alebo hriešneho človeka, každá milisekunda vášho nešťastia na ceste k poslušnosti produkuje osobitnú odmenu, ktorú pre svoje utrpenie následne dostanete.

Nezáleží na tom, či to bola rakovina alebo kritika. Nezáleží na tom, či to bolo ohováranie alebo choroba. Nebolo to nezmyselné. Niečo to spôsobuje! Nie je to bezvýznamné. Samozrejme, že nemôžete vidieť, čo to spôsobuje. 

Nepozerajte na to, čo je viditeľné. Keď umiera vaša matka alebo vaše dieťa, keď v štyridsiatke dostanete rakovinu alebo keď sa vaše auto prevráti na chodník, nehovorte: „To je nezmyselné!” Nie je.  Vytvára to pre vás nekonečnú váhu slávy.

Preto neklesajte na mysli, ale prijmite tieto pravdy a sústreďte sa na ne každý deň. Opakujte si ich každé ráno. Ostávajte s Bohom sami a vkladajte si Jeho slovo do mysle, až kým vaše srdce nespieva s dôverou, že ste obnovení a je o vás postarané.

Smrť Ingrid Williamsovej nebola zbytočná. Teraz nemôžeme vidieť všetko, čo Boh robí, ale modlím sa, aby v týchto ťažkých dňoch udržal Montyho vieru a pripomínal tomuto smútiacemu manželovi a otcovi znovu a znovu, že nebeský Otec ho nekonečne miluje a stará sa o neho. Kiež Boh ochráni Lael, Faith, Jannu, Eliáša a Micaha od zlého, keď smútia a keď im v nasledujúcich rokoch bude chýbať matka. Nech Boh šíri krásne svedectvo o viere tejto rodiny v celej NBA a na celom svete a mnohých privedie k večnému životu skrze tragédiu a víťazstvo tejto ženy a skrze smrť matky.

MARSHALL SEGAL © DESIRING GOD. WEBSITE: DESIRINGGOD.ORG
PÔVODNÝ ČLÁNOK NÁJDETE NA: WWW.DESIRINGGOD.ORG

4/5 (6 hlasov)

Stránka chcemviac.com je zadarmo. Ak sa Vám náš obsah páči, podporte nás. Pribudne viac dobrého obsahu. Ďakujeme.

Chcem podporiť

Ak máte záujem o pravidelné novinky z nášho webu, dajte nám svoju e-mailovú adresu, a my vám ich s radosťou každý týždeň pošleme.

Kliknutím na tlačidlo „Odoberať novinky“ vyjadrujete svoj súhlas so spracovaním osobných údajov.