Čo ak zlyhám?

Hani Amir @ Flickr.com, http://www.flickr.com/photos/haniamir/1060036272/

  • 23. Apr '12
  • 3 minúty
  • 4947

Petrovo zlyhanie v noci, keď súdili Ježiša, bolo jednoducho strašné. V hodine, keď jeho Pán prežíval najväčšiu úzkosť, poprel dokonca aj to, že ho pozná.

„Šimon, syn Jonášov, či ma miluješ?“Peter sa zarmútil. Po raňajkách sedeli na pobreží a Ježiš sa ho práve tretí raz opýtal, či ho miluje. Peter už z celého srdca dvakrát odpovedal áno. Čo mal ešte povedať?

Pán týmito otázkami kládol prst do veľmi citlivej rany v Petrovom srdci. Petrovo zlyhanie v noci, keď súdili Ježiša, bolo jednoducho strašné. V hodine, keď jeho Pán prežíval najväčšiu úzkosť, poprel dokonca aj to, že ho pozná. Tento hriech otriasol podstatou jeho existencie.

Ježiš predpovedal, že to urobí, ale v hornej dvorane počas poslednej večere v obklopení ostatných učeníkov mu Peter neveril. V ušiach mu stále znelo, ako vyhlasuje: „Aj život za teba položím.“

Ani zďaleka netušil, aký je v skutočnosti slabý. Predstavoval si sám seba, ako odvážne stojí pred židovskou radou po Ježišovom boku, nech sa deje, čo sa deje. No v tú noc, keď pred ňu Ježiš predstúpil, Peter neobstál ani pred služobnou dievkou. „Aj ty si jeden z učeníkov toho muža, však?“ Úplne podľahol. „Nie som.“

„Nie som.“ Tej noci tieto slová Petrovi nedali spať. Mal byť skalou, v tú noc sa však rozdrobil na kúsky. Nebol tým, kým si myslel, že je. Nikdy o sebe nemal horšiu mienku.

Takže keď Ježiš v to ráno tretíkrát spochybnil jeho lásku, Peter žialil, že zrejme stratil Spasiteľovu dôveru. Zlyhal. Ale Pána miloval. Všetko, čo mohol urobiť, bolo odvolať sa na Ježišovu vševedúcnosť:

„Pane, Ty vieš všetko. Ty vieš, že Ťa milujem.“

Ježiš to vedel. Neskôr si však Peter uvedomil, čo Pán v tomto bolestnom rozhovore urobil. Ani trochu nespochybňoval Petrovu lásku. Namiesto toho mu dovolil, aby ju Ježišovi vyznal za každé nešťastné zapretie, ktoré v tú desivú noc vyriekol. Úžasná milosť!

Pán mal pre Petra ďalšiu predpoveď. Bude mať ešte jednu príležitosť, aby Mu verejne vyznal lásku, za cenu veľkej obete. A potom ho vyzval: „Nasleduj ma!“

Hanba z predchádzajúcich zlyhaní a hriechov nás môže prenasledovať a obmedzovať rozličnými spôsobmi. Satan sa snaží kradnúť a ničiť nám vieru tým, že nám naše zlyhania vyhadzuje pred oči. Ježiš nás však chce očistiť dokonale.

Keď si ťa Ježiš vyvolil, aby si sa stal jeho učeníkom, vedel o tvojich budúcich zlyhaniach, ako vedel o Petrových. Možno nechceme veriť, že by sme mohli Ježiša zaprieť tým, že sa zapletieme do hriechu, ktorý je v rozpore so všetkým, čomu veríme. Ježiš však vie, čo v nás je. Preto Petra aj nás nabáda: „Bdejte a modlite sa, aby ste neprišli do pokušenia. Duch je síce hotový, ale telo slabé.“

A keď naozaj zlyháme, musíme si pamätať, čo Ježiš Petrovi povedal pred jeho zlyhaním: „Ja som prosil za teba, aby tvoja viera nezanikla. A ty časom, až sa obrátiš, utvrdzuj svojich bratov.“ Peter ešte len mal zhrešiť, a to strašným spôsobom, no Ježiš sa zaňho modlil. Ježišova modlitba bola silnejšia ako Petrov hriech a je silnejšia aj ako náš hriech! „Preto aj môže dokonale spasiť tých, čo skrze Neho pristupujú k Bohu, keďže vždy žije, aby sa prihováral za nich.“

Ježiš úžasne obnovuje zlyhávajúcich, ktorí svoje chyby ľutujú. Petrovi hovorí: „Až sa obrátiš (po pokání), utvrdzuj svojich bratov.“ A vtedy na pobreží mu opäť dáva najväčšie pozvanie, aké môže ktokoľvek na zemi dostať: „Nasleduj ma!“ Zlyhanie malo upadnúť do zabudnutia. Peter mal pred sebou prácu na Božom kráľovstve a radosť z večného života.

Petra zlyhanie nezastavilo. Ani naše chyby nás nemajú zastaviť. Sú len hrozné, pokorujúce potknutia na ceste pri nasledovaní Ježiša, ktorý už za všetky z nich zaplatil na kríži.

Ježiš je odborník v premieňaní zlyhávajúcich na skalu, na ktorej stavia svoju cirkev.

By Jon Bloom © Desiring God. Website: desiringGod.org

Pôvodný článok nájdete na: www.desiringgod.org

4,4/5 (9 hlasov)

Stránka chcemviac.com je zadarmo. Ak sa Vám náš obsah páči, podporte nás. Pribudne viac dobrého obsahu. Ďakujeme.

Chcem podporiť

Ak máte záujem o pravidelné novinky z nášho webu, dajte nám svoju e-mailovú adresu, a my vám ich s radosťou každý týždeň pošleme.

Kliknutím na tlačidlo „Odoberať novinky“ vyjadrujete svoj súhlas so spracovaním osobných údajov.