Čia nádej je najlepšia?

https://www.pexels.com/photo/silhouette-of-person-standing-on-seashore-during-daytime-187996/

  • 2. Dec '17
  • 2 minúty
  • 1798
  • 172

„Len v Bohu utíši sa moja duša; lebo od Neho pochádza moja nádej. Len On je moja skala, moja spása, môj hrad; nesklátim sa. Na Bohu spočíva moja spása, moja česť; i skala mojej sily, moje útočisko je v Bohu.“ — Žalm 62:7–8

Saulovi dvorania, celý svet a falošní duchovia sú zradní. Čo má uprostred toho robiť dobré srdce? Nič. Len zostať tiché a pokojné; nechať ich klamať, podvádzať, myslieť na zlo a konať ho. Jednoducho zveriť svoju záležitosť aj seba samého Bohu a dúfať v Neho. Nech len slúžia človeku či vládcovi s tou diabolskou zákernosťou a dúfajú v neho. Raz sa ukáže, koho nádej je lepšia…

Tu Dávid upozorňuje a vyzýva. Porovnáva Boha s človekom, akoby chcel povedať: „Počuli ste môj príbeh, ako to chodí vo svete a hlavne na dvore, kde je to najlepšie z najlepšieho. Porovnajte teda Boha a človeka a určite aj vy prídete na to, čo som zistil ja — a to, že moje spasenie a moja česť je v Bohu. Znamená to, že môj Boh chce a vie pomôcť. On dáva zdravie, šťastie a spásu; môžete sa na to spoľahnúť. On je aj moja česť. To On dáva poctivé vlastníctvo, silu aj dôstojnosť, čo nepominú.“ Lebo česť v Písme neznamená len dobré meno, ale aj majetok, ktorý šíri dobrú povesť, ako v Matúšovi: „Hovorím vám: Ani Šalamún v celej svojej sláve neobliekal sa tak ako jedna z nich“ (Matúš 6:29).

Ale bezbožní aj toto hľadajú u vládcov a u ľudí. „Skala mojej sily“ znamená, že Boh je základ, na ktorom stojí moja sila a moc. „Sila“ znamená tu, ako takmer všade, moc vládnuť kniežatstvu alebo kráľovstvu, takže do tohto verša mohol Dávid zahrnúť všetko. „Moja spása“ — všetko moje šťastie a to, že sa mi dobre vodí; „moja česť“ — všetko, čo mám a viem; „moja sila“ — všetka moja moc a postavenie.

Skrátka: Ak môžem mať niečo na zemi — nech je to zdravie, vplyv, majetok, česť, dobré meno, moc, autorita alebo všetko dokopy — nezverím to, ani to nebudem očakávať od cisára, kráľa, kniežaťa ani od iného človeka. Nech to vytrvá alebo padne, zostane alebo sa rozplynie, ako si Boh želá. Ak to On obhajuje, určite to obstojí, aj keby bol celý svet proti. Ak to Boh obmedzuje, istotne to bude obmedzené, aj keby to celý svet chcel presadiť. Moja dôvera takisto spočíva v Bohu. To znamená, že budem nielen od Boha očakávať všetky dobré veci; ale budem aj pod Jeho ochranou vzdorovať všetkým protivenstvám. Pretože verím, že ma neopustí. Ľudia vždy sklamú a nie je spoľahlivé dôverovať im.

4,6/5 (22 hlasov)

Stránka chcemviac.com je zadarmo. Ak sa Vám náš obsah páči, podporte nás. Pribudne viac dobrého obsahu. Ďakujeme.

Chcem podporiť

Chcete dostávať EVS zamyslenia mailom? Prihláste sa na odber.

Kliknutím na tlačidlo „Prihlásiť“ vyjadrujete svoj súhlas so spracovaním osobných údajov.

Ak máte záujem o pravidelné novinky z nášho webu, dajte nám svoju e-mailovú adresu, a my vám ich s radosťou každý týždeň pošleme.

Kliknutím na tlačidlo „Odoberať novinky“ vyjadrujete svoj súhlas so spracovaním osobných údajov.