Červený kapitán

  • 21. Mar '16
  • 2 minúty
  • 10298
  • 2

Je koniec roku 1992. Československo sa rozpadáva. Otvára sa prípad umučeného kostolníka. Recenzia filmu.

Je koniec roku 1992. Československo sa rozpadáva. Otvára sa prípad umučeného kostolníka. Kostra napovedá, ako muž zomrel. V lebke klinec, pod prstami vbité kovové predmety. Jeho smrť má ostať skrytá pod zemou. Detektív Krauz prípad vykopáva a púšťa sa do skúmania. Prepojenie ŠTB a cirkvi je celkom zjavné. Pravdu a fakty môže priniesť len muž prezývaný Červený Kapitán. Je expertom na finálne výsluchy. Treba ho nájsť, aby sa prípad mohol objasniť.

Film podľa knižnej predlohy Dominika Dána z roku 2007. Slávny slovenský spisovateľ vystupujúci len pod pseudonymom. Pravú identitu si chráni. Je z radov vyšetrovateľov. To, o čom píše, je mnohé inšpirované prípadmi, ktoré sám zažil. Napísal 21 titulov. Predal okolo 700 tisíc kníh. Najpredávanejší spisovateľ na Slovensku.

Tvorcovia sa chopili nápadu natočiť film podľa knižnej predlohy. Zvládli to na slovenské pomery podľa môjho názoru dosť dobre. Kamera a zábery sú skvelé. Atmosféra tiež. Hudba vytvorila svojský charakter filmu. Po technickej a dizajnovej stránke je na čo pozerať. Dej na môj vkus ležérny. Niektoré scény mohli byť kľudne kratšie, keďže ide o akčnejšiu detektívku.

Do filmu sa nie všetko zmestilo. Prirodzene. Knihu budete čítať hodiny. Film si pozriete za necelé 2 hodiny. Aj keď ste knihu čítali, pozeranie Červeného Kapitána bude iné. Vrah a dôvody vraždy sú vo filme zmenené naproti knižnej predlohe.

Detektív Burger spolu s vypúšťaním cigaretového dymu, púšťal z úst aj ďalšie slovné škodliviny. Nebol nijako extra vtipný, aj keď vulgarizmami sa o to snažil. Burger robil doslova dymovú clonu veľmi zodpovedne. :) Herecké výkony na mňa pôsobili nepresvedčivo. Hlavná postava to zvládla najlepšie. Rozdelenie úloh — starý a mladý detektív som už niekde videl. Aj Amerika má dvoch detektívov, tak dajme to aj do slovenského filmu. Zbytočné opičenie.

Dobre sa pozeralo na hodnoverné zobrazenie Slovenska z roku 1992. Bolo potrebné mnohé prerobiť. Úprava mosta SNP, námestie slobody. Odstránenie budov ktoré tam za posledné roky vyrástli — Aupark, budov NBS. Bez bilboardov, bez reklám. Vytiahli staré čajníky, oblečenie, škodovky. Retro-edícia Granka v hypermarketoch padla tvorcom vhod. Verné scény pri rezaní do živého ľudského tela. Vyberanie háčikov spod kože vyzeralo realisticky.

Posun niekam v slovenskej kinematografii. Ale kam? Technicky veľmi, veľmi dobre. Vývoj deja na bode mrazu. Áno, je to to najakčnejšie, čo doma máme.

Réžia: Michal Kollár
Herecké obsadenie: Ladislav Chudík, Luděk Munzar, Maciej Stuhr, Marián Geišberg, Martin Finger, Martin Pechlát, Michal Suchánek, Oldřich Kaiser, Ondřej Malý
Kamera: Kacper Feracz
Žáner: detektívny thriller
Minutáž: 115 minút

Dušan Havrila 2016. Slovenské evanjelizačné stredisko.

3,7/5 (6 hlasov)

Stránka chcemviac.com je zadarmo. Ak sa Vám náš obsah páči, podporte nás. Pribudne viac dobrého obsahu. Ďakujeme.

Chcem podporiť

Ak máte záujem o pravidelné novinky z nášho webu, dajte nám svoju e-mailovú adresu, a my vám ich s radosťou každý týždeň pošleme.

Kliknutím na tlačidlo „Odoberať novinky“ vyjadrujete svoj súhlas so spracovaním osobných údajov.