Ako skoncovať so skákaním do reči

John&Fish @ Flickr.com, http://www.flickr.com/photos/johnfish/4175352901/

  • 24. Jan '24
  • 2 minúty
  • 12270
  • 215

Skákanie do reči môže prerásť do zlozvyku… a automaticky narúša plynulú komunikáciu. Ak sa ponáhľame a dychtivo chceme vysvetliť svoj názor, je ťažké spomaliť a neprerušovať druhú osobu.

Rýchle vsuvky a skákanie do reči vysielajú druhému človeku negatívny signál, že jeho názor nie je dôležitý. Môže si pripadať, že je neviditeľný a nedôležitý a že na tom, čo chce povedať, nezáleží. Za takýmto prístupom sa možno skrývajú dobré úmysly, nanešťastie však vysiela opačné posolstvo.

Prečítaj si zopár tipov, ako skoncovať so zlozvykom skákania do reči:

Pamätaj, že teraz nie si na rade. Pripomínaj si, že teraz je v rozprávaní na rade tvoj partner. Myseľ si zameraj na neho a na to, čo hovorí. Teraz má priestor on a ty máš jednoducho počúvať. Skús si predstaviť, aké by to bolo, keby si bol na jeho mieste.

Zahryzni si do jazyka. Ak nesúhlasíš alebo máš k téme čo povedať, zahryzni si do jazyka, uštipni sa do ruky a v duchu počítaj do desať. Neponáhľaj sa s odpoveďou. Zahryznutie do jazyka ti pomôže udržať sa na uzde.

Dýchaj. Zhlboka sa nadýchni, čím upokojíš svoje reakcie. Pamätaj, že chceš, aby bol tvoj partner vo vzťahu aktívny. Niekedy stačí, ak sa nadýchneme a zmiernime tak impulzívne reakcie.

Rob si v hlave poznámky. Ak ti niečo skrsne v mysli, urob si v hlave poznámku, aby si svoj názor vyjadril neskôr. Na tvojich názoroch a postojoch záleží, preto si to zapamätaj a povedz nahlas, keď bude v rozprávaní rad na tebe.

Počúvaj aktívne. Uveď do praxe pomôcku aktívneho počúvania. Teraz je tvojou úlohou partnerovi ukázať, že počúvaš, pokúsiť sa pochopiť, čo partner rozpráva a prestať premýšľať o svojej ďalšej odpovedi. Začni aktívne počúvať, prestaň rozprávať a zastav sa v skákaní do reči.

Váž si partnera. Pri úspešnej komunikácii sa tvoj partner cíti dôležito, bezpečne, čo sa týka emócií a vníma, že na jeho názore záleží. Keď s ním komunikuješ, stanov si za cieľ vyslať mu signál, že je dôležitý a záleží na tom, čo hovorí. Maj na pamäti, že tvoj partner má hodnotu.

Striedajte sa. Dohodnite sa na dvadsaťminútových neprerušených intervaloch a vo vyjadrovaní názorov, nápadov a myšlienok sa striedajte. Jeden z vás bude rozprávač a druhý poslucháč. Následne si úlohy vymeňte.

Jennine Estes © 2010 Growthtrac Ministries

Pôvodný článok nájdete na: www.growthtrac.com

4,9/5 (26 hlasov)

Stránka chcemviac.com je zadarmo. Ak sa Vám náš obsah páči, podporte nás. Pribudne viac dobrého obsahu. Ďakujeme.

Chcem podporiť

Ak máte záujem o pravidelné novinky z nášho webu, dajte nám svoju e-mailovú adresu, a my vám ich s radosťou každý týždeň pošleme.

Kliknutím na tlačidlo „Odoberať novinky“ vyjadrujete svoj súhlas so spracovaním osobných údajov.