Ako pripraviť verné svedectvo na tvojom pracovisku

John @ Flickr.com, https://www.flickr.com/photos/12859033@N00/3269615681

  • 15. Jún '15
  • 4 minúty
  • 7040
  • 253

Je ťažké zabudnúť, ako nervózne som siahal do tašky, aby som, zo všetkých vecí, vytiahol práve Bibliu.

Je ťažké zabudnúť, ako nervózne som siahal do tašky, aby som, zo všetkých vecí, vytiahol práve Bibliu. Ako nasledovník Ježiša, líder v cirkevnom zbore a generálny manažér veľkého a profitujúceho predajcu tovarov vo veľkých baleniach, to pre mňa nemalo byť až také ťažké, ale vedzte, že bolo.

Iba niekoľko týždňov predtým na mňa silno doľahlo, že som Ježiša vynechával zo svojho profesionálneho života. Vedel som, že niečo sa musí zmeniť a tak som spravil jedinú vec, ktorú som urobiť vedel: zobral som si do práce Bibliu. Nechával som si ju počas dňa položenú na svojom pracovnom stole a cez obednú prestávku som si z nej čítal. Netrvalo dlho, kým si ostatní všimli moju novú rutinu. Dalo to podnet na vznik nových vzťahov, iné vzťahy to zmenilo a stalo sa to začiatkom nových rozhovorov.

Lepšie svedectvo?

Na tom, že som to začal robiť, nebolo nič zlé. Niekedy proste robíme všetko, čo vieme a v tomto prípade mi čítanie Biblie ako svedectvo v práci dávalo zmysel. Ale bez ohľadu na to, moje terajšie ja by malo pár dobrých rád pre moje minulé ja.

Polovicu svojho bdelého času strávime prácou. Dobre si to uvedom. Väčšina z nás strávi s ľuďmi v práci viac času, než so svojou vlastnou manželkou a deťmi. „Autentický“ a „organický“ — kľúčové slová, ktoré sa používajú v dnešnom svete vzťahov — sa v našom živote zvyčajne uplatňujú na miesta ako cirkevné zbory a komunity, ale čo tak naše pracoviská?

Musíme začať hľadieť na prácu ako jedno z tých miest, do ktorého máme priniesť to najlepšie z toho, kým sme, a to nielen pri jej výkone, ale tiež pri investovaní do vzťahov. Nesmieme nechať Ježiša túžobne čakať mimo múrov našej kariéry. Ježiš prináša do našich životov najväčšiu radosť, a to zahŕňa aj čas medzi deviatou a sedemnástou hodinou.1 Byť jeho svedkom na pracovisku znamená viac, než len pár rituálov roztrúsených počas dňa. Znamená to spoznať ľudí okolo nás a tiež dať sa spoznať im.

Jedným z dôvodov, pre ktoré nehovoríme na pracovisku viac o našej viere, môže byť to, že si myslíme, že deliť sa o vieru sa podobá a vyznieva príliš ako vybaľovanie batožiny — pokiaľ ju nedokážeme vybaliť celú, radšej to všetko necháme vo vnútri. Niekedy sa desíme vysvetľovať „Rímsku cestu2“ tak veľmi, že s našou vierou ani nedokážeme vyjsť z príjazdovej cestičky.

Ale ak sme my tí, ktorí máme urobiť prvý krok v svedectve v našej práci, kde začať? Toto sú tri tipy pre budovanie verného svedectva o Ježišovi na tvojom pracovisku.

1. Tvrdo pracuj

Viem, že toto je vek „vzdelanostného“ pracovníka a že „zamestnanie“ mení svoju definíciu, ale poctivá práca je ešte stále kriticky dôležitá — a stále bude. Bezpochyby, my všetci občas mávame tie dni, keď sa zdá, že sa hýbeme ako v spomalenom filme, ale vzorom kresťanského života, ktorý poháňa Božia milosť, je poznačenie ťažkou prácou.

Pracuj účelne a pre účel. Nechaj radosť vstúpiť do tvojho zamestnania takým spôsobom, že sa usilovná, obetavá a poctivá práca stane tým, čím budeš známy. Ak svoju prácu skutočne nenávidíš, ani tak neprestávaj poctivo pracovať tam, kde si, zatiaľ čo podnikáš kroky na prestup do iného zamestnania. A keď si vybuduješ reputáciu ako poctivý pracovník, vydláždiš si cestu pre príležitosti povedať ostatným dobrú správu o Ježišovi.

2. Otvorene dôveruj.

Zmena je nevyhnutná. Ani ti neviem povedať, koľkokrát som sedel na stretnutí, ktoré sa zaoberalo tým, ako sa veci menia, budú sa meniť alebo ako sa potrebujú zmeniť. Prijmi zmenu a presmerovanie v práci s hlbokou a otvorenou dôverou v Božiu zvrchovanosť. Jeho láska vládne nad všetkým, vrátane tejto novej stratégie. Keď veríš Bohu v práci, a to špeciálne uprostred zmeny, tvoj pozitívny výzor si všimnú aj tvoji kolegovia a vedúci organizácie. Ver mi, skeptických a negatívne naladených členov tímu nikto nepochváli — nenapomáhajú totiž pracovnému prostrediu. Ak sa niekto spýta, prečo sa zdá, že na teba tie veci nevplývajú tak ako na ostatných, to budú tvoje dvere k tomu, aby si im povedal o neprestajnej láske Ježiša a o radosti, ktorú si v ňom našiel a ktorá prekonáva okolnosti.

3. Buď v tom naplno.

Predtým, než som sa stal generálnym manažérom a regionálnym marketingovým manažérom pre predajcu tovarov vo veľkých baleniach, pracoval som v ich oddelení pre pneumatiky. Bol som chalanom na vysokej, čo montoval pneumatiky a začal vo mne rásť vzťah pre líderstvo. Veľmi rád som viedol, pretože som veľmi rád robil život ľuďom okolo mňa jednoduchším — a to je niečo, na čo nepotrebuješ titul. Jednoducho to začína prijatím skutočnosti, že polovicu nášho dospelého života strávime v práci a keď niečo zaberie tak veľa nášho času, stojí to zato, aby sme v tom boli naplno. Prijmi rozhodnutie, že vydáš zo seba to najlepšie.

Ak je Ježiš najväčšou radosťou v našich životoch, rozhodne sa to ukáže aj v práci. Keď spoznávame tých, čo sú okolo nás a oni spoznajú nás, úplne prirodzene sa príde na rozhovory o tom, na čom nám najviac záleží. Ak investujeme naše životy do svojej práce — do usilovnej práce, do otvorenej dôvery a do toho, že vydáme to najlepšie — vybudujeme si takú reputáciu, ktorá bude požadovať vysvetlenie. Budeme oslavovať Boha v našej práci a budeme mať príležitosť podeliť sa o jeho evanjelium svojimi slovami.

1 Typický pracovný čas zamestnanca v USA — pozn. prekl.
2 Tzv. Rímska cesta k spaseniu je metóda zvestovania evanjelia na základe veršov z listu Rímskym — pozn. prekl.

Joshua Whetstine © Desiring God. Website: desiringGod.org
Pôvodný článok nájdete na: www.desiringgod.org

4,6/5 (11 hlasov)

Stránka chcemviac.com je zadarmo. Ak sa Vám náš obsah páči, podporte nás. Pribudne viac dobrého obsahu. Ďakujeme.

Chcem podporiť

Ak máte záujem o pravidelné novinky z nášho webu, dajte nám svoju e-mailovú adresu, a my vám ich s radosťou každý týždeň pošleme.

Kliknutím na tlačidlo „Odoberať novinky“ vyjadrujete svoj súhlas so spracovaním osobných údajov.