7 dôvodov prečo nehrať lotériu

https://www.pexels.com/photo/addiction-bet-betting-casino-5258/

  • 6. Jún '16
  • 3 minúty
  • 3314
  • 4

Ročne minú američania na lotériu viac než 70 miliárd dolárov. To je viac, ako minú za knihy, videohry, filmy a lístky na športové udalosti dokopy.

Ročne minú američania na lotériu viac než 70 miliárd dolárov. To je viac, ako minú za knihy, videohry, filmy a lístky na športové udalosti dokopy. Lotérie sú legálne v 43 štátoch.

„To je viac ako 230 dolárov na každého muža, ženu a dieťa v tých štátoch — alebo 300 dolárov na každého dospelého,“ uvádza Atlantic.

Súhlasím s tvrdením, že je to pre náš národ veľká hanba. Z času na čas sa Powerball alebo Mega Millions (americké lotérie) vyšplhajú do vysokých čísel a získajú tým v médiách veľkú pozornosť.

No tu je sedem dôvodov, ktoré často pripomínam — prečo by sme nemali hazardovať so svojimi peniazmi.

1. Je to duchovná samovražda

„Ale tí, čo chcú zbohatnúť, upadajú do pokušenia a do osídla, do mnohých nerozumných a škodlivých žiadostí, ktoré ponárajú ľudí do záhuby a zatratenia. Koreňom všetkého zla je zaiste milovanie peňazí, po ktorých niektorí zatúžili, tak zblúdili od viery a spôsobili si mnoho bolestí.“ 1. Tim 6:9–10

2. Je to sprenevera

Manažéri nehazardujú s peniazmi svojich šéfov. Všetko, čo máme, patrí Bohu. Všetko. Verní poručníci nesmú hazardovať s peniazmi, ktoré im boli zverené. Nemajú na to právo. Podobenstvo o talentoch hovorí o tom, že Ježiš bude prihliadať na to, ako sme spravovali „Jeho peniaze“. Oni išli a pracovali — obchodovali (Mt 25:16–17). To je spôsob, ako sa máme zabezpečiť. (1. Kor 4:12; 1. Tes 4:11; Ef 4:28)

3. Je to bláznovstvo

Šanca na výhru je približne 176 miliónov k jednej. Naozajstnými peniazmi si kupujete šancu. A tá šanca je tak nepatrne malá, že dolár prakticky úplne stratí hodnotu. 175999,99 — krát stratená hodnota. A malé sumy, ktoré sú vyplácané, sú hmlou, ktorá vám má zahaliť, čo sa v skutočnosti deje.

4. Je to založené na prehre väčšiny ľudí

Podľa International Business Times, lotérie sú „iba ďalšia forma hazardu (bez pôvabu a elegancie Las Vegas, samozrejme). ,Dom´ kontroluje akciu a všetci hráči napokon prehrajú“.

5. Využíva to chudobných

Lotéria podporuje a povzbudzuje „ďalšiu ničivú závislosť, ktorá je založená na túžbe po bohatstve a márnych snoch chudobných“… The Consumerist odhaduje, že chudobní ľudia v Spojených štátoch — tí, ktorí zarábajú 13000$ a menej — minuli neuveriteľných 9 percent z príjmu na lístky do lotérie… čo z tejto „nevinnej“ hry robí „daň chudobných“.

6. Existuje lepšia alternatíva

Opinion Research Corporation for the Consumer Federation of America and the Financial Planning Association urobili prieskum, ktorý odhalil, že jedna pätina (21 %) opýtaných ľudí verila tomu, že lotéria je spôsob, ako si zaobstarať majetok. Učíme ľudí byť bláznami.

Keby 500$ ročne, ktoré sú v amerických domácnostiach vyhodené na lotériu, boli investované do indexových fondov, tak každá rodina v Amerike by si našetrila za 20 rokov 24000$. Nie možno. Naozaj. A dane z týchto príjmov by nielen podporili vládne služby, ale by boli aj postavené na pevných zvykoch ekonomického života.

7. Pre rýchle získanie peňazí vláda podkopáva cnosti, bez ktorých nemôže existovať

Vláda, ktorá získava peniaze tým, že povzbudzuje a využíva slabosť svojich občanov, nezodpovedá demokratickému mechanizmu zodpovednosti. Štátom podporovaný hazard podkopáva občianske cnosti, na ktorých závisí demokratická vláda. (First Things, Sept., 1991, 12)

Takže ak vyhráte, nedávajte peniaze z vašej výhry z lotérie na cirkev. Kristus nebuduje svoju cirkev na chrbtoch chudobných. Modlite sa za to, aby kresťania boli natoľko uspokojení v Ňom, že budú oslobodení od chamtivosti, ktoré ich núti chcieť byť bohatými.

John Piper © Desiring God. Website: desiringGod.org
Pôvodný článok nájdete na: www.desiringgod.org

4,3/5 (3 hlasy)

Stránka chcemviac.com je zadarmo. Ak sa Vám náš obsah páči, podporte nás. Pribudne viac dobrého obsahu. Ďakujeme.

Chcem podporiť

Ak máte záujem o pravidelné novinky z nášho webu, dajte nám svoju e-mailovú adresu, a my vám ich s radosťou každý týždeň pošleme.

Kliknutím na tlačidlo „Odoberať novinky“ vyjadrujete svoj súhlas so spracovaním osobných údajov.