6 rád ako v Meste nájsť toho pravého

  • 1. Feb '11
  • 4 minúty
  • 8196

Recenzia filmu Mesto (The town) z iného uhla pohľadu.

Je možné, dokonca dosť pravdepodobné, že toto je vypočítavý pokus dostať sa do rubriky najčítanejšie.

1. Nezabudnite, že všetci muži vyzerajú krajšie s maskou na hlave.

Môžete byť doslova a do písmena unesená z chlapíka s maskou na hlave, ale pamätajte si túto základnú pravdu. Platí na takmer všetkých mužov. Taktiež pomáha vzdialenosť, hmla a tmavé okuliare.

2. Keď sa vám nezdôveruje s problémom, ako dokáže kúpiť diamantový náhrdelník z platu robotníka, nepýtajte sa.

Muži sú majstrami v nezdôverovaní sa. Ak ten váš v slabej chvíľke zaváha a niečo vám povie, nehovorte to jeho priateľom. Hrozne by si z neho uťahovali.

3. Nehovorte mu, že má niečo cítiť. A nikdy sa nepýtajte, čo cíti.

Muži majú totiž obrovský problém rozoznať pocity a farby. Najdôležitejšie spomedzi pocitov sú pre nich pocit hladu a silný pocit nechuti upratať garáž a umyť riad.

4. Ak sa vám FBI pokúša opísať, ako ich váš priateľ a jeho kamaráti zranili, neberte to na ľahkú váhu.

Je dôležité dohodnúť si taktiež kódované frázy. Napríklad: „Miláčik doma je FBI", by mohlo znamenať: „Dúfaj, že ťa chytia skôr, ako ťa dostanem do rúk ja a môj valček."

5. Uvedomte si, že neprichádza domov s myšlienkou, že v ten deň s prácou skončil. Lúpeže vyžadujú dlhodobé plánovanie.

6. Tieto pravidlá nemusia byť zaručene presné.

Mesto (The Town) je príbeh o Charlestowne, mestkej štvrti v Bostone, kde sa vraj vykrádanie bánk dedí ako remeslo z otca na syna. Je to filmové spracovanie románu Chucka Hogana The Prince of Thieves (Princ zbojníkov). Pri jednom z takýchto lúpežných prepadnutí skupina lupičov unesie Claire (Rebecca Hall), bankovú manažérku. Keď sa neskôr dozvedia, že býva neďaleko, rozhodnú sa, že musia zistiť či náhodou nemá nejaké informácie, ktoré by mohli viesť k ich odhaleniu. Tejto úlohy sa ujme Doug (Ben Affleck), taktiež režisér v tejto novej kriminálnej dráme. Doug vedie skupinu štyroch lupičov, ktorí prepadávajú obrnené autá prevážajúce peniaze a banky. Neočakávane, teda pre Douga, pre divákov by skôr opak bol prekvapením, sa do seba Doug a Claire zaľúbia. Vo filme sa tak miešajú tri dejové línie. Plánovanie ďalšej lúpeže, snaha FBI vypátrať páchateľov lúpeže a vzťah Douga a Claire. Doug je rozpoltená duša, rozorvaná medzi lojalitou k priateľovi, ktorý išiel kvôli nemu do väzenia, láskou ku Claire a snahou zmeniť svoj život. Bankoví lupiči totiž žijú štýlovo, ale zvyčajne nie dlho a slučka FBI sa po nie celkom vydarenom prepade taktiež sťahuje okolo Douga a jeho priateľov.

Film je namiešaný zo starých osvedčených ingrediencií tohoto žánru. Máme tu zločinca so svedomím, zanieteného policajta, ktorý sa nezastaví pred ničím a nakoniec poslednú veľkú lúpež. Herecké výkony a aj film celkovo je strhujúci. Akokoľvek je morálka hlavných hrdinov pochybná, pristihol som sa, že občas fandím im, nie ruke zákona. Čo veľmi nedáva zmysel, ak sa nad tým človek zamyslí, ale vystihuje to, ako dobre vás film dokáže vtiahnuť do deja. A pravdepodobne to hovorí aj niečo o mne a vzhľadom na obľubu postáv ako Jánošík a Robin Hood aj o nás.

Bez ohľadu na to, ako veľmi sa zmeníš," píše Doug Claire, "musíš zaplatiť cenu za svoje skutky."

Tento film rozpráva o snahe zmeniť sa, zanechať svoj starý život a začať nanovo. Nepristihli ste sa niekedy pri túžbe, začať ešte raz odznova? Možno z tohto dôvodu robíme novoročné predsavzatia. Ale ako často sa nám ich nedarí splniť, pretože čokoľvek si snažíme nahovoriť my nie sme slobodní. Sme otrokmi hriechu a sloboda je skrze krv baránka. Je taktiež dôležité vedieť, že kráčať za Kristom nie je o tom, že sa potrebujeme mierne zlepšiť. On zaplatil cenu za naše skutky a to čo ponúka a vyžaduje, nie je vylepšenie nás a nášho života, ale niečo radikálne nové. Nového človeka, nový život. On prevracia priority, plány, vzťahy a ciele.

Mesto je vynikajúci film ak obľubujete tento druh filmov, ale je trochu desivé ako ľahko dokážeme prijať prekrútenie morálky. Teda ja, vy možno nie. Pretože problém nie je v tom, že hlavné postavy nemajú morálku, problémom je, že ich morálka je niekedy lákavejšia. Niekto ťa podrazí, odpoveďou je guľka. Prečo by si nemohol ukradnúť niečo od niekoho, kto má veľa? Od banky, od bohatých. Veď Jánošík je predsa hrdina? To je pravda, ale prečo je vlastne hrdina? Čo je ale omnoho desivejšie je fakt, že niečo podobné robíme aj v našich zboroch a spoločenstvách.

Ježiš pristúpil k nim a povedal im: Daná je mi všetka moc na nebi a na zemi. Choďte teda, čiňte mi učeníkmi všetky národy. Matúš 28:18–19

Toto je poslanie a cieľ cirkvi. Ježiš nepovedal: „Ak budete mať čas. Alebo ak vás to nebude veľmi zaťažovať." Neprekrútili sme to? Nie sú niekedy naše spoločenstvá o tom, aby sme sa my cítili dobre? Chceme aby naše služby, liturgia, čas stretávania vyhovovali nám. Pýtame sa ale, či dokážeme osloviť nových ľudí? Je náš zbor, spoločenstvo, rozpočty zamerané na plnenie Ježišovho príkazu alebo sme si ho zmenili na niečo viac lákavejšie pre nás?

Tento film je vynikajúco odvedená práca. Pomerne drsný vo vyjadrovaní, nájdete v ňom drogy aj sex, ale veď svet zločinu asi nie je o sedení v opere a čítaní kníh. Ak ste ochotný pristúpiť na tieto pravidlá, potom vás čaká strhujúci pohľad do sveta bostonského predmestia a bankových lupičov.

Otázky do diskusie:

1. Prečo svet „zbojníkov s dobrým srdcom" a ich morálka je pre nás tak príťažlivá, že z nich robíme hrdinov?
2. Skús sa pozrieť na seba, svoje spoločenstvo, zbor. Na čo si ty a tvoj zbor zameraný? Čo je vašim hlavným cieľom?
3. Ježiš ako hlava cirkvi nás postavil pred toto poslanie (Mt 28:19–20). Aká je tvoja odpoveď?

Dodo Višňovský © 2011. Slovenské evanjelizačné stredisko.

Všetky práva vyhradené.

4,3/5 (4 hlasy)

Stránka chcemviac.com je zadarmo. Ak sa Vám náš obsah páči, podporte nás. Pribudne viac dobrého obsahu. Ďakujeme.

Chcem podporiť

Ak máte záujem o pravidelné novinky z nášho webu, dajte nám svoju e-mailovú adresu, a my vám ich s radosťou každý týždeň pošleme.

Kliknutím na tlačidlo „Odoberať novinky“ vyjadrujete svoj súhlas so spracovaním osobných údajov.