4 slová, ktoré takmer zničili moje manželstvo

Nathan Walker, https://stocksnap.io/photo/T5ZR7KSJZQ

  • 8. Feb '16
  • 3 minúty
  • 6964
  • 12

Náš prvý rok manželstva bol veľmi ťažký.

Náš prvý rok manželstva bol veľmi ťažký.

V istom slova zmysle by ste sa pozreli na náš prvý rok manželstva a čudovali by ste sa, ako nemôžeme byť šťastní.

Bývali sme v byte na dvadsiatom prvom poschodí na slnečnej Floride s výhľadom na oceán. Každé ráno sme mohli pozorovať východ slnka z balkóna. Kedykoľvek sme mohli zísť dolu s kávou alebo knihou — na našu súkromnú pláž — a šuchotať nohami po piesku.

Boli tu však aj iné okolnosti, ktoré robili toto inak luxusné okolie menej pohodlné. Predovšetkým sme sa vzali príliš rýchlo. Prešli iba štyri mesiac odo dňa, kedy sme sa stretli, po deň, kedy sme sa vzali. Potom, deväť dní po svadbe som sa presťahovala z Portlandu v Oregone (odkiaľ som pochádzala) na južnú Floridu, kde môj manžel žil a pracoval.

Celý môj život sa zmenil mihnutím oka. Moje mesto, moja rodina, moji priatelia, môj kostol, moja práca, moje priezvisko. Všetko. Cítila som sa, ako keby celá moja identita bola mihnutím oka odstránená.

Hádali sme sa kvôli všetkému. Najmä kvôli hlúpostiam. Ako má byť naukladaný riad v umývačke, či sa má oblečenie deliť pred tým, než ho hodíme do práčky, či kuchynský odpadkový kôš patrí pod výlevku, alebo vonku. Mali sme rozhovor za rozhovorom, pracovali sme tvrdo, aby sme našli rovnováhu v manželstve, dúfali sme, že jedného dňa vymyslíme, ako spolu žiť pokojne.

Ale z nejakého dôvodu, ktorý nemal nič spoločné s práčkou, umývačkou riadu alebo odpadkovým košom, som si vždy po hádke hovorila tieto štyri slová:

„Nezaslúžim si takéto zaobchádzanie!“

Tieto slová sa stali pre mňa mantrou, ako keby boli zafixované v mojej hlave, ako keby som bola nimi posadnutá. Pocit, ktorý zastupovali, bol podľa mňa prekážkou, nepriateľom, problémom, ktorý bolo potrebné vyriešiť. Ako by som mohla prinútiť svojho manžela, aby so mnou zaobchádzal tak, ako si zaslúžim? Čo som si neuvedomila bolo, že tieto slová boli síce prekážkou, ale nie v takom zmysle, ako som predpokladala.

Nebola to manželská rada, ktorá zmenila môj pohľad na tieto štyri jedovaté slová. Bola to podnikateľská rada. Spolu s manželom sme začínali malý online magazín a ja som sa snažila nájsť spôsob, akým z toho spravím prácu na plný úväzok. Nikdy som netúžila byť vlastníkom firmy, ale chcela som pracovať z domu a robiť niečo, čo mám rada, tak som začala čítať obchodné knihy.

Musela som prísť na spôsob, ako robiť túto prácu

Jedna z kníh, ktorú som počas toho čítala, mi ponúkla zaujímavú myšlienku: Príliš veľa vlastníkov malých firiem, ktorí nemôžu predať svoj produkt, si myslia, že zákazníci (alebo trh, či zákon, alebo čokoľvek iné) sú problém. Nedostatok osobnej zodpovednosti, tvrdí autor, rúca firmu ešte pred tým, než je vybudovaná.

Táto myšlienka ma zarazila

Mohol nedostatok mojej osobnej zodpovednosti rúcať moje manželstvo ešte pred tým, než malo šancu byť vôbec vybudované? Mohli byť tie štyri slová, o ktorých som si myslela, že poukazujú na problém, problémom?
Rozhodla som sa preto spraviť niečo iné. Položila som manželovi nebezpečnú otázku: „Existuje nejaký spôsob, akým by som s Tebou mohla zaobchádzať inak?“ Inými slovami, chcela som vedieť, či si myslí, že si zaslúži, aby som s ním zaobchádzala lepšie. Zaváhal, čakal, aby sa uistil, či to myslím vážne.

Potom opatrne odhalil zopár spôsobov, ako by som s ním mohla zaobchádzať inak.

Pravdupovediac najskôr som chcela protestovať. Povedal, že niečo, čo som spravila alebo povedala, bolo bezohľadné, ale ja som si len pomyslela: „Si príliš citlivý.“ Alebo, „To sú unáhlené závery! Vôbec som to takto nemyslela.“ Čím viac som sa snažila utíšiť svoj defenzívny postoj, aby som ho počúvala, tým viac som si uvedomovala, že by som mohla zaobchádzať so svojím manželom viac, tak ako si zaslúži.

V tomto zmysle, pripúšťam, že som si od svojho manžela nezaslúžila také zaobchádzanie, aké som si myslela, že si zaslúžim. Napokon, nedala som mu nič z toho, po čom som sama túžila. V deň, kedy sme mali tento rozhovor, sme uzavreli dohodu, že nebudeme zaobchádzať s tým druhým tak, ako si zaslúži, ale lepšie, než si zaslúžime.

Naše manželstvo nie je dokonalé, ale môžem povedať, že je to jedna z najlepších veci, ktoré sa stali. Prehodnotenie týchto štyroch slov všetko zmenilo.

Allison Vesterfelt
Pôvodný článok nájdete na: storylineblog.com

4,4/5 (11 hlasov)

Stránka chcemviac.com je zadarmo. Ak sa Vám náš obsah páči, podporte nás. Pribudne viac dobrého obsahu. Ďakujeme.

Chcem podporiť

Ak máte záujem o pravidelné novinky z nášho webu, dajte nám svoju e-mailovú adresu, a my vám ich s radosťou každý týždeň pošleme.

Kliknutím na tlačidlo „Odoberať novinky“ vyjadrujete svoj súhlas so spracovaním osobných údajov.