10 nápadov, ako si urobiť čas pre partnera

Ana Martínez @ Flickr.com, https://www.flickr.com/photos/srevenge/2226180832/

  • 16. Máj '12
  • 5 minút
  • 9966

Môj manžel a ja sme vstúpili do manželstva pred viac ako 30 rokmi a považujeme sa za najlepších priateľov. Nájsť si čas len jeden pre druhého je veľmi dôležité pre mňa aj pre Jima. Ale priznávam, že niekedy je to veľmi ťažké.

Ako udržať manželstvo ako dôležitú prioritu v živote

Môj manžel a ja sme vstúpili do manželstva pred viac ako 30 rokmi a považujeme sa za najlepších priateľov. Napriek tomu musíme udržiavať náš vzťah a naše manželstvo ako jednu z najvyšších priorít. Nájsť si čas len jeden pre druhého je veľmi dôležité pre mňa aj pre Jima. Ale priznávam, že niekedy je to veľmi ťažké.

A nie je to len náš problém. Platí to pre manželov všeobecne — bez ohľadu na vek.

10 nasledujúcich nápadov môžu vám aj mne pomôcť zámerne vytvárať čas s partnerom:

1. Udržiavajte spoločné záujmy:

Tvoj manžel môže byť tvojím najlepším priateľom a priatelia sa tešia zo spoločného času. Keď máte rozdielne koníčky, nájdite niečo, čo baví vás oboch a robte to spoločne. Môže to byť bicyklovanie, prechádzky na konci dlhého dňa, hranie tenisu alebo choďte na tanečný kurz. Zdieľané skúsenosti obohacujú manželstvá a prehlbujú priateľstvo.

„Uvedomil som si, že náš vzťah bol dôležitejší ako moje koníčky," povedal prezident FamilyLife Dennis Rainey o prvých dňoch jeho manželstva. „Barbara a ja sme sa museli rozhodnúť, či chceme byť na konci nášho života — ako dvaja ľudia, ktorí starnú spolu ako partneri alebo dvaja ľudia, ktorí starnú sami."

2. Majte pravidelné rande-večery.

Pokiaľ nemáte po ruke príbuzných, ktorí by boli ochotní postrážiť vaše deti, skúste opatrovanie detí spolu s priateľmi na nejakej pravidelnej báze. Napríklad, vy im postrážite deti vždy v prvý piatok v mesiaci a oni postrážia vaše deti stále v druhú sobotu v mesiaci.

S kúskom predstavivosti môžete tiež naplánovať veľkolepé rande aj doma… nie len vtedy, keď deti spia, ale aj vtedy, keď si vychutnávajú pizzu alebo pozerajú skvelý film.

3. Skúste spoločne nové dobrodružstvá.

Žijeme len raz. Skúste niečo iné, niečo čo sa vymyká rutine každodenného života. Keď chcete robiť niečo trošku odvážnejšie, pouvažujte nad aktivitami ako skydiving, potápanie, lezenie po skalách, atď.

„Keď sme môj manžel Jim a ja povedali ,áno´ pred 37 rokmi, vtedy som si samu seba nedokázala predstaviť, ako kempujem alebo frčím cez krajinu na zadnom sedadle motorky." povedala LaRue Launius. „A Jim by si sám seba nevedel predstaviť tisíce stôp nad zemou. Ale Boh si použil tieto skúsenosti a nespočetne veľa ďalších, aby postupne splietol naše srdcia dokopy ako srdcia najlepších priateľov."

4. Píšte si zamilované listy a čítajte si ich počas romantickej večere.

Písanie listov je v súčasnosti už takmer zabudnutá umelecká forma. Môžete ju oživiť tým, že budete pravidelne vyznávať lásku v liste svojmu partnerovi alebo partnerke. Potom to prečítajte svojej polovičke počas romantickej večere.

Môžete kúpiť špeciálne drevené škatuľky pre vaše zamilované listy. Alebo to uverejnite v časopise ako trvalé pripomenutie vašej lásky.

Ak si nie ste istí ako začať písať takýto list, prečítajte si Tipy na písanie pozoruhodných ľúbostných listov (Tips for Writing a Notable Love Letter).

5. Choďte na nejaký oddychový pobyt — bez detí.

Možnosti sú nekonečné. Mnoho národných parkov má skvelé kempy a nádherné lóže. Zostať spolu niekde v okolí na noc a raňajky môže byť skutočne liečivé. Taktiež hotely často ponúkajú špeciálne víkendové oddychové balíčky.

Bill a Carolyn Wellonsoví napísali sprievodcu pre takéto párové výlety pod názvom Getting Away to Get It Together. Po 10 rokoch manželstva objavili tajomstvo, ako znovuobnovovať ich vzťah — pravidelné výlety. „Môžeme relaxovať v dome pri jazere, ktorý patrí našim priateľom, kempovať v národnom parku alebo si rezervujeme izbu v nejakom letovisku mimo sezóny." Bill vysvetľuje: „Boh nás učí, ako vystúpiť z kolobehu života a preverovať zdravie nášho vzťahu. Keď zhodnotíme, kde sme a kam smerujeme, zožneme vynikajúcu návratnosť investícii."

6. Vytvorte si pravidelný špeciálny čas na vzájomné rozprávanie sa — bez akéhokoľvek rozptýlenia.

Vytvorte čas, keď sa môžete sústrediť jeden na druhého a rozprávajte sa o udalostiach dňa. Keď boli naše deti mladšie, môj manžel a ja sme sa snažili byť sami spolu aspoň 10–15 minút pred večerou — len my dvaja. Ty a tvoja polovička možno budete chcieť mať takýto čas po tom, čo vaše deti už budú spať. Dôležité je zdieľať sa srdce srdcu a tvárou v tvár.

Keď sú deti v škole, môžete si dať spoločný obed raz týždenne. Zaznačte si to do kalendára a určte definitívne podmienky. Čítal som o pastorovi, ktorý to robil roky. V jeden deň v týždni mal pevne stanovený čas na obed, ktorý sa nesmel porušiť — bol to obed s jeho manželkou.

7. Čítajte spolu knihu a diskutujte o nej pri káve v miestnej kaviarni alebo kníhkupectve.

Striedajte sa pri výbere knihy. Keď k danej knihe bol natočený film, čítajte ju, diskutujte a potom si pozrite film. Porovnávajte knihu a film.

Tiež si ako pár môžete prejsť Domáce budujúce biblické štúdiá (HomeBuilders Bible studies). Tieto biblické štúdiá sú prispôsobené malým skupinkám, preto to môžete študovať spolu s manželkou alebo manželom. Štúdiá zahŕňajú Budovanie tímovej práce v manželstve (Building Teamwork in Marriage), Rozvoj komunikácie vo vašom manželstve (Improving Communication in Your Marriage) a Spoločný rast v Kristovi (Growing Together in Christ).

8. Buďte zodpovední jeden za druhého.

Kazateľ 4:9–10 nám hovorí: „Dvaja sa majú lepšie ako jeden, lebo majú odmenu za svoju námahu. Lebo ak padnú, jeden zdvihne svojho druha."

Možno budete chcieť, aby vás vaša polovička kontrolovala v konkrétnej oblasti. Napríklad, ja mám zvyk preťažovať samu seba, a to tak, že si určím príliš veľa úloh, ktoré mám urobiť. Môj manžel je úžasný v tom, že ma vždy vráti na zem a upraví môj zoznam úloh tak, aby bol zvládnuteľný.

Zodpovedať jeden za druhého si vyžaduje spoločný čas — či už je to pri rannej káve alebo zhodnotenie diára spoločne popoludní.

„Zodpovednosť dáva každému manželskému partnerovi slobodu a prístup k tomu druhému," hovorí Dennis Rainey. Dodáva, že to znamená pýtať si radu a umožniť svojej polovičke povedať úprimne jej pohľad na vec. „Znamená to, že sme ľudia, ktorí sa učia a sú prístupní. Obaja potrebujeme byť zodpovední za toho druhého, pretože každý z nás môže padnúť a nesprávne sa rozhodnúť."

9. Modlite sa spolu.

Keď sa pravidelne modlite s partnerom, vaše duše a srdcia sa jedinečne prepletajú. Bohužiaľ, zabúdame na mnohé Božie odpovede na naše modlitby, pokiaľ si ich nenapíšeme.

Božie odpovede si môžete zaznačiť do zápisníka. A napríklad raz ročne, keď pôjdete s partnerom na nejaký spoločný pobyt, pozrite si, ako Boh odpovedal. Strávte nejaký čas ďakovaním Pánovi za všetko, čo urobil.

10. Vylaďujte vaše manželstvo

počas Weekend to Remember ® marriage getaway (Víkendy na pripomenutie). Zúčastnite sa Víkendov na pripomenutie, ktoré vám môžu pomôcť dostať sa z mnohých životných vyrušení a sústrediť sa jeden na druhého.

„Mali sme nádherný čas," napísala jedna manželka po návšteve nedávneho Víkendu na pripomenutie. „Každý bol vítaný. Neprišli sme ako pár, ktorý sa snažil o záchranu manželstva. Prišli sme ako pár, ktorý potrebuje doladiť. Zvládli sme to dobre a budeme sa snažiť udržať to týmto spôsobom."

Mary May Larmoyeux © 2012

Pôvodný článok nájdete na: www.growthtrac.com

3/5 (4 hlasy)

Stránka chcemviac.com je zadarmo. Ak sa Vám náš obsah páči, podporte nás. Pribudne viac dobrého obsahu. Ďakujeme.

Chcem podporiť

Ak máte záujem o pravidelné novinky z nášho webu, dajte nám svoju e-mailovú adresu, a my vám ich s radosťou každý týždeň pošleme.

Kliknutím na tlačidlo „Odoberať novinky“ vyjadrujete svoj súhlas so spracovaním osobných údajov.